Militia moscovita a imprastiat din nou, marti, un miting organizat in apararea articolului 31 din Constitutia Rusiei, care garanteaza libertatea de intrunire. Au fost retinuti peste 70 de oameni. Prezenta la incidente, presedintele subcomitetului Parlamentului european pentru drepturile omului, Heidy Hautala, a declarat ca este „stupefiata de duritatea autoritatilor”, iar expertii isi exprima uluirea pentru miopia oficialilor, care lupta impotriva fortelor radicale in loc sa rezolve problemele tot mai acute ale tarii.

Violente la MoscovaFoto: Reuters

Intr-un articol intitulat „Locul intalnirii a ramas acelasi”, Vremia novostei scrie ca „nemultumitii” au iesit in Piata Triumfala in pofida avertismentului premierului Vladimir Putin. Publicatia aminteste ca este pentru a 11-a oara cand fortele de ordine disperseaza un miting organizat in apararea articolului 31.

Vedomosti noteaza, pe de alta parte, ca la apelul opozitiei au raspuns aproximativ 1000 de oameni. In primul rand, militia i-a retinut pe organizatori – Boris Nemtov, Ilia Yashin, Eduard Limonov. La fata locului s-a deplasat inclusiv redactorul-sef al postului de radio Eho Moskvy, Aleksei Venediktov, membru al consiliului civil al fortelor de ordine ale Moscovei. In opinia lui, de aceasta data, fortele OMON au actionat mai dur decat luna trecuta. Probabil, a estimat ziaristul, din cauza interviului cu premierul Vladimir Putin, care a promis „lovituri cu bata in capul” celor care participa la actiuni neautorizate. „Daca scopul nemultumitilor este de a determina conducerea tarii sa accepte concesii, iar puterea iese in intampinarea opozitiei, se vor gasi alte motive de provocare, cam asa stau lucrurile. Si aceasta situatie va continua la nesfarsit”, a spus, la acea data, premierul rus.

Venediktov a precizat ca, dupa vizionarea inregistrarilor de pe camerele de supraveghere, consiliul din care face parte va trage concluziile de rigoare. „Este ceva de neinchipuit. Suntem stupefiati de modul in care militienii au incalcat Constitutia”, a declarat presei responsabilul Parlamentului European. „Suntem consternati de duritatea cu care au actionat fortele de ordine”, a adaugat oficialul. „Daca oamenii vin la miting, cred ca este o provocare si un motiv in plus pentru a ponegri militia moscovita. Sa vina si deputati, vor avea parte de acelasi tratament”, a avertizat adjunctul sefului fortelor interne ale Moscovei, Viacelas Kozlov.

Ce spun expertii

Contactat de Nezavisimaia gazeta, copresedintele miscarii Solidaritatea, Boris Nemtov, a declarat ca, in cazul de fata, „este vorba de ura puterii fata de propriul popor”. Politicianul a subliniat ca, potrivit legii, militia nu poate fi dotata cu bate daca cetatenii se aduna pasnic si nu opun rezistenta. „Folosirea mijloacelor speciale este permisa numai daca se creeaza dezordini reale. Dispersand o demonstratie pasnica, fortele de ordine au comis, practic, o infractiune, pedepsita conform articolului 286 din Codul penal privind abuz in serviciu”. „Noi nu avem nevoie de aprobari”, a spus Nemtov, cu referire la legea vizand mitingurile.

Comentand situatia creata, directorul Centrului independent de sondare a opinie publice Lavada, Lev Gudkov, a estimat ca „oamenii sunt, desigur, nemultumiti de presiunea puterii participantilor la actiune, de indiferenta afisata de autoritati fata de lozincile opozitiei. Cetatenii considera nejustificata folosirea fortei. Pe de alta parte, marea majoritate a repondentilor nostri nu au fost de acord cu protestul din 31 august. Cei mai multi dintre intervievati cred ca revendicarile formulate de radicali nu sunt importante pentru marea masa a populatiei”.

Expertul Nikolai Petrov, de la filiala moscovita a Centrului Carnegie, considera evenimentele din 31 august „un fleac fata de adevaratele probleme ale tarii, fata de starea de nemultumire tot mai evidenta, cu precadere in regiuni”. El a catalogat aceste incidente drept dorinta incapatanata a puterii de a avea ultimul cuvant. „Sunt la Kremlin cativa functionari care nu fac altceva decat sa inventeze noi modalitati de a imblanzi un grup de opozanti. In loc sa gaseasca cai reale de iesire din criza, ei incearca in permanenta sa demonstreze ca Limonov, Ponomarev si colegii lor nu au dreptate”.