Liderul comunist cubanez Fidel Castro si-a recunoscut, intr-un interviu acordat unui cotidian mexican, responsabilitatea pentru discriminarea homosexualilor, in anii '60 si '70, relateaza AFP.

"Daca exista cineva vinovat, eu sunt acela ... Dar la acea epoca nu puteam sa ma ocup de acest subiect ... Eram prins pana peste cap in criza din octombrie (1962), razboi, probleme politice", a declarat fostul presedinte, raspunzand unei intrebari a reporterului La Jornada, intr-un articol preluat pe site-ul oficial cubanez Cubadebate.cu

"A scapa de CIA (serviciul secret american), care cumpara atat de multi tradatori, nu era un lucru simplu, dar trebuie sa-mi asum aceasta responsabilitate, imi asum raspunderea mea, nu vreau ca altcineva sa fie acuzat", a precizat el.

La fel ca si preotii sau militantii crestini considerati "devianti din punct de vedere ideologic", homosexualii au fost trimisi in anii '60 in lagare de reeducare. In anii '70, discriminarile au continuat in special impotriva artistilor homosexuali, marginalizati sau, in anumite cazuri, impinsi spre exil.

Situatia s-a imbunatatit insa in ultimii ani, in special gratie nepoatei lui Fidel Castro, fiica fratelui sau Raul, care i-a succedat la putere, sexologul Mariela, care conduce Centrul national de educare sexuala si militeaza de ani de zile pentru drepturile homosexualilor si ale transsexualilor.