"Sa traiti, sa infloriti, in romana sa vorbiti!", le-a urat cetatenilor moldoveni presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, marti, de Ziua Limbii Romane. "Important este ce e in sufletul omului, nu in Constitutie. Ceea e aici (n.r. aratand spre inima) e permanent, iar ce e intr-o lege, fie ea si fundamentala, este temporar. Sunt foarte mandru ca sarbatorim aceasta zi, chiar daca suntem unicii care avem o sarbatoare nationala a limbii", a declarat Mihai Ghimpu, in cadrul manifestatiilor care s-au desfasurat cu ocazia sarbatorii nationale "Limba Noastra", relateaza Unimedia.md.

Mihai Ghimpu si Vlad Filat depun flori la monumentul lui Stefan cel Mare din Chisinau, de Ziua Limbii RomaneFoto: Agerpres

Premierul Vlad Filat, si-a aratat multumirea ca sunt din ce in ce mai multi oameni care simt limba ca fiind cea romana si o vorbesc ca fiind limba romana. "Faptul ca in Constitutie avem scris limba moldoveneasca este doar o problema tehnica pe care o vom repara foarte curand", a spus prim-ministrul moldovean.

In opinia lui Marian Lupu, presedintele PDM,"limba moldoveneasca (romana) sau limba romana (moldoveneasca) este unica solutie politica inteligenta pentru a atinge o armonie in societatea moldoveneasca".

Unimedia precizeaza ca potrivit art. 13 (1) din Constitutie, limba de stat a Republicii Moldova este limba moldoveneasca, functionind pe baza grafiei latine. Cu toate acestea oficialii sarbatoresc "Ziua Limbii Romane".