E o intrebare deschisa, ramasa fara raspuns daca te uiti la evolutia burselor asiatice - in scadere, dar nu pricinuita de un astfel de zvon. Poate explicatia ar trebui cautata in confruntarea dintre factiunile politice ale Partidului Comunist din China, unde in 2012 se anunta o schimbare de garnitura si generatie. Stratfora publicat luni zvonul ca guvernatorul bancii centrale a Chinei ar fi fugit din tara si a revenit cu informarea acestuia si cu analize. Propagarea acestei informatii in China e pusa pe seama cenzurii continutului pe internet exercitata de guvernul de la Beijing.

Zhou Xiaochuan, guvernatorul bancii centrale a ChineiFoto: Google.com

Un razboi mediatic in care noi vedem doar varful aisbergului? Un razboi intern chinez? Stratfor - compania americana de analiza, numita uneori si CIA din umbra si ale carei informatii au fost preluate de-a lungul timpului de media precum CNN, Bloomberg, Associated Press, Reuters, BBC sau New York Times - a publicat luni un zvon, neconfirmat, privind fuga din tara a guvernatorului bancii centrale din China, Zhou Xiaochuan.

Rostogolirea zvonului

Informatia initiala a aparut in 28 august pe un forum pe care Stratfor nu a putut sa il indetifice, "probabil din cauza cenzurii guvernului chinez asupra continutului referitor la guvernator, care a interzis accesul pe pagini web si in motoarele de cautare a rezultatelor cu numele lui Zhou Xiaochuan" - sustine compania americana.

Un articol aparut intr-un cotidian de notorietate din Hong King, Ming Pao, sustinea ca guvernul chinez are intentia de a trage la raspundere oficiali ai PBC (People's Bank of China) dupa ce au fost pierduti 430 de miliarde de dolari in titluri. Aceasta informatie ar fi fost preluata de forum, care a atribuit aceluiasi cotidian si informatia ca guvernatorul ar fi parasit China. Reprezentantii cotidianului au negat luni publicarea unui astfel de articol.

Pe site-ul oficial al bancii nationale a Chinei au fost publicate fotografii datand din 30 august, cu guvernatorul. Zvonul a continuat sa circule insa in China, pe bloguri si pe forumuri, care sustineau ca Zhou ar fi fugit in SUA. Stratfor si Washington Post insa au reusit sa obtina o infirmare a fugii in SUA a guvernatorului bancii chineze de la oficiali americani.

Guvernul chinez pastreaza oficial tacerea, insa pe surse a infirmat si el aceasta informatie. De altfel, Zhou nu este nici primul, nici singurul inalt oficial chinez despre care s-au raspandit astfel de zvonuri, sustine compania americana, anterior fiind subiectul lor fiind premierul Wen Jiabao - a carui indepartare de la putere ar fi fost cauzata de defectuosul sau leadership economic - si seful comisiei de reglementare bancara, Liu Mingkang, care ar fi administrat prost explozia creditului in China, in anul 2009.

Internetul a transformat China

Stratfor sustine ca propagarea unor astfel de zvonuri este rezultatul exploziei internetului si in China, dar si modului in care guvernul si oficialii chinezi il folosesc sau il cenzureaza: "Internatul a transformat China, generand cantitati uriase de informatii si grabind diseminarea lor, indiferent daca sunt factuale sau doar zvonuri". Bursa zvonurilor a proliferat la fel de repede sau chiar mai repede decat informatiile adevarate.

In astfel de cazuri, tendinta guvernului chinez este de a cenzura site-urile web si de a suprima informatia controversata, aratand simultan o lipsa de transparenta in gestionarea chestiunnilor de itneres public, argumentand ca nu are sens sa ajute la raspandirea zvonurilor. Numai ca in acest fel nu face decat sa le dea izul de credibilitate necesar.

Pe de alta parte, zvonuri despre caderea in disgratie a unor lideri politici s-a raspandit din ce in ce mai mult si, chiar daca ele creeaza un disconfort unui regim autoritar, liderii chinezi au invatat sa foloseasca new media pentru a suscita dezbateri, a se promova sau a-si ataca adversarii politici.

Ce se ascunde in spatele acestui zvon?

Raspunsul nu este unul simplu. Singura sursa occidentala care a dat aceast zvon si a scris insistent pe aceasta tema, incercand o confirmare a acestuia si analizand implicatiile zvonului si ale continutului lui a fost Stratfor. Informatia n-a fost preluata de publicatiile occidentale, ci a aparut doar pe bloguri ale unor jurnalisti de la Washington Post, Forbes sau Barrons.

Sa fi avut drept scop manipulari ale bursei sau alte implicatii economice pornite din Occident? Putin probabil. Bursele din China, cea din Shanghai, Hong Kong si Shenzhen inregistrand scaderi, insa in trend cu bursele din regiune. Presa economica occidentala nu vorbeste despre nicio miscare spectaculoasa sau neobisnuita pe piete, prin urmare este aproape exclusa o astfel de explicatie.

Prin urmare, ea ar putea fi gasita in situatia interna din China, dar analiza Stratfor trebuie privita cu rezerva necesara. Potrivit companiei de analiza, in China s-a creat un fenomen national pentru cateva zile, pe care guvernul fie n-a fost capabil, fie n-a dorit sa il inlature. Guvernatorul bancii centrale a devenit o persoana asupra careia s-a concentrat intreaga atentie publica intr-un moment de mari provocari economice, iar reputatia lui e posibil sa fi avut de suferit, mai ales avand in vedere alegatiile vehiculate.

Pe de alta parte, poate fi un episod al unei batalii politice care va culmina in 2012 cu schimbarea de garnitura si de generatii la conducerea Partidului Comunist. Despre Zhou se stie ca are ambitii politice si se crede ca este un aliat apropiat al fostului presedinte Jiang Zemin si o figura proeminenta a "gastii din Shanghai" a lui Zemin.

Pe de alta parte, in ultimii cinci ani numele lui a fost asociat cu mai multe scandaluri financiare la nivel inalt. In 2006 s-a spus despre el ca s-a aflat intr-un fel de arest la domiciliul administrat de Partidul Comunist in incercarea presedintelui Hu Jintao de a zdrobi "gasca din Shanghai" in incercarea de consolidare a puterii inainte de tranzitia de putere din 2007.

In prezent, mai multe scandaluri financiare sunt anchetate si este foarte posibil ca Zhou, unul dintre cei mai puternici jucatori economici din tara si unul dintre cei mai influenti, sa fie asociat cu unele dintre acestea. Prin urmare, zvonul ar putea fi pus si pe seama unei lupte pentru putere in ierarhia economica a Partidului Comunist.