Publicatia kuweitiana "Al Rai" a relatat ca Israelul se pregateste sa atace tinte ale Hezbollah din Siria, transmite Haaretz. In acelasi timp, ziarul Al-Quds Al-Arabi a scris ca diplomati occidentali i-au cerut presedintelui sirian Bashar Assad sa nu intervina in negocierile de pace dintre Israel si Autoritatea Palestiniana, programate sa inceapa in 2 septembrie, la Washington.

"Al Rai" a afirmat ca Israelul se pregateste sa atace depozitele de arme ale Hezbollah si fabricile de producere a armamentului din Siria. Israelienii ar viza inclusiv depozitele aflate adanc in interiorul Siriei, unde sunt rachete cu raza lunga de actiune.

Informatiile au fost furnizate de surse occidentale si se bazeaza pe cresterea prezentei militare israeliene de-a lungul frontierei de nord.

Surse europene sustin ca zborurile efectuate recent de avioane israeliene fara pilot, deasupra Libanului si a Siriei, indica intentia Israelului de a desfasura operatiuni militare in zona.

Publicatia kuweitiana a afirmat ca situatia de la granita israelo-siriana este tensionata. In plus, Siria ar putea raspunde imediat unui atac israelian, in opozitie cu politica de retinere adoptata in 2007, dupa ce aviatia din Israel a bombardat un reactor nuclear suspect aflat pe teritoriul sirian.

Potrivit informatiilor, armata siriana este in alerta maxima si si-a intarit capacitatile antiaeriane de-a lungul granitei cu Israelul si in zonele strategice din interiorul tarii.

Pe de alta parte, publicatia Al-Quds Al-Arabi a scris sambata ca tarile occidentale, inclusiv SUA, au cerut in ultimele zile Siriei sa nu se amestece in negocierile de pace israeliano-palestiniene programate sa inceapa in aceasta saptamana in capitala americana.

Oficialii americani si-au exprimat opozitia ferma fata de amestecul presedintelui sirian Bashar Assad in negocieri, temandu-se ca un nou esec al discutiilor dintre Israel si palestinieni ar putea avea consecinte si mai grave decat in anii trecuti.

Raportul sustine ca Assad a fost rugat sa controleze inclusiv organizatiile militare palestiniene ce actioneaza in Siria, intre care Hamas si Jihadul islamic.