Treisprezece persoane au fost arestate sambata la Bradford, in nordul Marii Britanii, in timpul unei manifestatii la care au participat circa 700 de simpatizanti ai Ligii Engleze pentru Aparare, un grup de extrema dreapta anti-musulman, a anuntat politia locala, citata de AFP.

Un important baraj al politiei a incercuit manifestantii EDL adunati in centrul orasului, pentru a impiedica o confruntare cu o contra-manifestatie la care participau circa 300 de militanti antifascisti.

In ciuda celor doua cordoane de politisti, manifestantii EDL si cei ai Unitatii impotriva fascismului au aruncat unii in altii cu sticle si pietre.

EDL afirma ca isi doreste sa lupte impotriva proliferarii islamului radical in Marea Britanie. Protestatarii au strigat slogane precum "Dati-ne inapoi patria noastra" si au afisat pancarte pe care scria: "Avem destule moschei" si "Nu pentru sharia".

"Suntem impotriva islamului radical, nu a musulmanilor", a declarat, pentru AFP, seful securitatii EDL, Leon McCreery.

Un alt partizan al EDL, Abdul Salam, a afirmat: "Toti musulmanii sunt bineveniti aici, dar acei musulmani (prezenti la contra-manifestatie) au ales sa sustina terorismul. Nu sunt musulmani, sunt ipocriti care sunt teroristi, deci trebuie sa arda in infern", a explicat el.

De cealalata parte, Wahida Shaffi, membra a Organizatiei femeilor din Bradford pentru pace, considera ca "prezenta EDL la Bradford confirma caracterul sau extremist".

"Au exprimat in mod evident natura extremista a mesajului lor", a adaugat ea.

In iulie 2001, o manifestatie a partidului de extrema dreapta Frontul National a degenerat in lupte de strada cu tinerii antifascisti. Peste 300 de politisti au fost raniti si 200 de persoane au fost condamnate la diferite pedepse cu inchisoarea.