Mii de oameni au manifestat sambata in o suta de orase din intreaga lume in semn de solidaritate cu Sakineh Mohammadi Ashtiani, o iraniana acuzata pentru adulter si care risca sa fie executata prin lapidare. In Franta, circa 300 de persoane, printre care personalitati precum scriitorul Marek Halter, s-au adunat in Paris, la chemarea mai multor organizatii umanitare, relateaza AFP.

Sakineh Mohammadi AshtianiFoto: Reuters

"Sakineh stie de mobilizarea noastra. Este important sa fim alaturi de ea, pentru ca daca noi renuntam aici, rezultatul ar putea fi catastrofic pentru ea", a afirmat presedintele organizatiei "Ni putes ni soumises", Sihem Habchi, in mijlocul manifestatiilor care afisau pancarte feministe.

"Chiar daca administratia iraniana va suspenda aceasta sentinta, lupta este departe de a fi castigata", a adaugat ea, subliniind ca Sakineh se afla in continuare in inchisoare si risca pedeapsa cu moartea.

Scriitorul Marek Halter s-a declarat indignat de faptul ca este posibil inca, "la inceputul secolului XXI, sa tratezi o fiinta umana in acest fel".

Presedintii organizatiilor umanitare s-au deplasat, la terminarea manifestatiei, spre Ambasada Iranului, unde au depus, intr-o cutie postala, o scrisoare prin care cer Teheranului sa suspende executia lui Sakineh.

Femeia a fost condamnata la moarte prin lapidare pentru adulter si a aparut recent o televiziune de stat, unde "a marturisit" ca a comis adulter si a fost implicata intr-o crima.

Ea a afirmat in azera, limba ei natala, ca a fost complice la asasinarea sotului sau si ca a avut o legatura extraconjugala cu varul acestuia.

Avocatii sai sustin ca Sakineh a fost torturata patru zile inainte de face aceasta declaratie.

Potrivit legii islamice in vigoare in Iran, adulterul se pedepseste prin lapidare. Condamnatul este ingropat pana la mijloc, daca este vorba despre un barbat, si pana la gat, in cazul femeilor, si are dreptul la viata daca supravietuieste lapidarii.