Rusia are nevoie de propriul sau cosmodrom, care ii va asigura independenta absoluta in activitatile spatiale si va ii va intari pozitia de lider mondial in domeniul tehnologic, a declarat sambata premierul rus Vladimir Putin, citat de RIA Novosti.

"Inca din 2005 am inceput sa discutam despre necesitatea construirii unui cosmodrom national. Dupa prabusirea Uniunii Sovietice, cosmodromul a ramas pe teritoriul Kazahstanului prieten (la Baikonur)", a reamintit seful guvernului de la Moscova, in cadrul unei vizite efectuate pe santierul cosmodromului Vostosny, in regiunea Amur, in extremul orient.

Potrivit premierului, constructia unui cosmodrom modern este unul dintre cele mai ambitioase proiecte ale Rusiei si va oferi un puternic impuls pentru dezvoltarea acestei regiuni.

In prezent, Rusia lanseaza sateliti proprii si straini de pe cosmodromul din Baikonur. Odata cu constructia cosmodromului Vostosny, Rusia va detine un nou atu in eforturile sale de a ramane competitiva pe piata lansarii de sateliti.

Noul cosmodrom este prevazut sa devina functional in 2015 pentru zborurile automate, lansari de sateliti, trimiterea ca cargouri spatiale cu elemente ale Statiei Spatiale Internationala la bord.

Trei ani mai tarziu, va putea opera si zboruri cu echipaj uman.