Zeci de mii de oameni au iesit vineri pe strazile din Stuttgart pentru a lua parte la o demonstratie impotriva construirii unei noi gari, care s-a transformat insa intr-o manifestatie de masa impotriva intregii clase politice din Germania, relateaza Reuters.

In cursul serii, 50.000 de oameni sunt asteptati sa formeze un lant uman, afirma organizatorii, si sa marsaluiasca impotriva unuia dintre cele mai ample proiecte de constructii din Germania: demolarea celebrei gari din oras si construirea uneia subterane.

In cursul acestei saptamani, s-au inregistrat mai multe violente in sudul orasului, cand mii de oameni au incercat sa stopeze proiectul in valoare de 4,1 miliarde euro, considerat inutil si o irosire a banilor contribuabililor.

Demonstratii s-au confruntat cu fortele de ordine si sapte oameni au fost inlaturati cu forta joi de pe acoperisul garii, dupa interventia fortelor speciale ale politiei.

"Ceea ce este remarcabil la protestatarii din Stuttgart este faptul ca acestia sunt oameni obisnuiti, din clasa de mijloc, satui de faptul ca deciziile politice se iau peste capul lor", spune Gero Neugebauer, profesor de stiinte politice la Berlin's Free University.

"Nu este vorba de radicali, sunt oameni din clasa de mijloc", adauga el. "Acest lucru ar trebui sa determine principalele partide politice sa se gandeasca bine. Intotdeauna au spus ca doresc ca oamenii sa ia atitudine si acum, cand acest lucru se intampla, se fac ca nu ii aud".

Un sondaj publicat de cotidianul local Stuttgarter Nachrichten arata ca 63% dintre locuitorii orasului sunt impotriva acestui proiect, in timp ce doar 26% sunt de acord cu acesta.