O inregistrare video care arata linsarea a doi adolescenti a declansat o ampla polemica in Pakistan. 15 politisti au asistat la scena atroce fara a reusi sa opreasca uciderea celor doi tineri. Povestea este relatata pentru France 24 de ziaristul pakistanez Tahir Imran Mian.

Cei doi frati, Mughees Butt, 19 ani, si Muneeb Butt, 15 ani, din Sialkot (nord-estul tarii), se deplasasera, cu o saptamana inainte de linsaj, intr-un cartier al orasului, in incercarea de a gasi un teren unde sa joace cricket. Aici au intrat in conflict cu tinerii din cartier.

In 15 august, au revenit pe teren, incercand din nou sa joace cricket. Pe drumul de intoarcere, au fost opriti de un grup de localnici, furiosi din cauza unui furt care avusese loc in cartier, in urma caruia un barbat fusese ranit. Unul dintre tinerii cu care cei doi frati se certasera a afirmat ca acestia erau prieteni cu hotii. Pe baza acestei singure acuzatii, multimea i-a linsat.

ATENTIE! Imagini socante!

Exista doua versiuni ale faptelor, relateaza reporterul pakistanez. Versiunea oficiala este ca multimea i-a smuls pe cei doi tineri din mainile oamenilor legii.

Din discutiile cu martorii oculari rezulta insa o alta realitate: politistii i-au predat pe cei doi tineri multimii, dupa ce i-au legat.

"Tanarul implora multimea sa-l ucida"

Oamenii au inceput sa-i loveasca pe cei doi cu batele si sa arunce cu pietre in ei. Cel mai tanar a murit in cateva minute, dar calvarul fratelui mai mare a durat o ora si jumatate. La final, martorii povestesc ca tanarul implora multimea sa-l ucida pentru a-i pune capat suferintei.

Se pare ca acesta era inca in viata cand localnicii i-au spanzurat pe cei doi de streasina unei case, cu capul in jos, la cativa pasi de sediul politiei. Ulterior, corpurile celor doi tineri au fost urcate intr-un tractor si plimbate prin cartier, iar politistii au acompaniat funestul cortegiu.

Cei 15 politisti au fost suspendati din functie iar acuzatiile formulate la adresa lor le pot aduce maxim doi ani de inchisoare. Unii localnici au fost arestati, dar au reusit sa fuga sau au fost eliberati pe cautiune.

In data de 25 august, ziaristul pakistanez Tahir Imran Mian a organizat o manifestatie in fata clubului presei din Islamabad si a format un grup pe Facebook, pentru a cere sa se faca dreptate in acest caz. "Acest grup a reunit peste 20.000 de persoane in cateva zile. Dar nu ma astept la un miracol. Cel mai probabil, nu se va schimba nimic", afirma el.