In golful Olga din Oceanul Pacific, premierul rus Vladimir Putin a tras cu arbaleta intr-o balena cenusie, pentru a preleva probe pentru biopsie, informeaza Kommersant. Putin a ajuns in zona rezervatiei naturale cu elicopterul, strabatand, spre nemultumirea pilotilor, o ceata deasa si nesuferita. Echipat cu un costum impermeabil si termoizolant, prim ministrul Rusiei a coborat impreuna cu cativa cercetatori in barcile pneumatice. Pe mal au ramas cei care au pregatit intalnirea cu balenele, puternic impresionati de „specificul locului”: in noaptea din ajun in corturi au intrat vulpi, iar ursii s-au plimbat nestingheriti in jurul taberei. Putin urma sa lipseasca minim doua ore.

Vladimir PuitinFoto: Reuters

- Jumatate de ora vor cauta locul potrivit, apoi trebuie sa nimeresti din arbaleta, ceea ce nu e foarte simplu, a explicat directorul rezervatiei, Tihon Shpilenok.

- De ce neaparat cu arbaleta?, a intrebat corespondentul Kommersant.

- Cu ce altceva?, a raspuns cercetatorul, nedumerit.

„Mi l-am imaginat pe Vladimir Putin stand la in barca pneumatica printre valuri cu arbaleta si sageata in maini, gata sa invinga balena cenusie, care numai cu o miscare de coada poate dispare in adancuri, lasandu-l pe seful guvernului sa astepte mult si bine, nemiscat, cu arbaleta in mana si scrutand cu privirea strapunzatoare apele intunecate ale Pacificului. Oricum, riscul era mare. Valurile pareau tot mai involburate, iar o ceata sacaitoare spulbera splendoarea peisajului si a momentului. Intre timp, seful guvernului Federatiei Ruse se indrepta ca vantul spre un grup de balene cenusii. Singur impotriva tuturor. Ca intotdeauna”, scrie cotidianul mentionat.

Expeditia nu a revenit la mal nici dupa doua ore. „Legatura cu barcile pneumatice era dificila. Franturi de fraze, cuvinte disparate. Apoi liniste. Pentru prima data in mai mult de zece ani, legatura cu unul dintre cele mai importante figuri ale tarii – cu domnul Putin, s-a intrerupt. Tocmai intr-un asemenea moment!”, descrie impresiile ziaristul de la Kommersant.

Premierul a tras cu arbaleta

Premierul a tras cu arbaleta

Foto: Reuters

"Am vazut cum se pregateste alta barca sa plece in cautarea celor din mijlocul apelor. Despre ce legatura poate fi vorba?! Acolo, printre ape?! Nu ai nevoie de nici o legatura?!, si-a strigat nedumerirea purtatorul de cuvant al premierului, el insusi membru al Societatii ruse de geografie, Dmitri Peskov, plecat in expeditie in blugi si incaltari de vara. S-a intors la fel, numai ca la fel de ud precum Oceanul Pacific.

Peste aproximativ 40 de minute, la orizont a aparut un punct negru. La inceput am crezut ca este vorba de vreo creatura a marii. Dar nu, era o barca pneumatica. Ii stiam de ani pe oamenii care stateau in ea. Dar niciodata nu i-am vazut atat de plouati, de insufletiti si de fericiti. In a doua barca se afla cel vinovat de aceasta manifestare a stiintei pure in fata ratiunii: Vladimir Putin”, scrie in continuare jurnalistul rus. A coborat din barca in costumul lui impermeabil, a tras aer in piep, i-a privit pe cei din jur si a inceput sa povesteasca despre jocul dintre oameni si balene. „Nu a fost, totusi, un joc. Ulterior, cercetatorii au relatat ca niciodata, un grup de cinci barci nu a inconjurat un grup de balene. De regula, se merge cu doua ambarcatiuni pentru a nu speria animalele.

- V-a fost frica?, l-a intrebat corespondentul Kommersant pe premierul Putin.

- Nuuuu, a dat puternic din cap seful guvernului.

- Nu e foarte bine. Omul trebuie, totusi, sa simta pericolul. Ce ati simtit, totusi?, a continuat ziaristul.

- A fost o senzatie de confruntare, un joc la norocului. De trei ori am tras pe langa, a patra oara am nimerit!

- Pentru prima data ati tras din arbaleta?

- Pentru prima data, a raspuns, oarecum, intimidat premierul. M-au invatat ce si cum acolo, in mijlocul oceanului.

- In general, noi nu tragem in astfel de conditii atmosferice, a explicat unul dintre oamenii de stiinta, Vladimir Barkanov. Este aproape imposibil sa nimeresti tinta. Barca se leagana, balena ba se ridica, ba dispare in ape, ba se ridica....

- Si cand trebuie tras?

- Cand este in ascensiune, a raspuns promp premierul.

"Un lucru pe care il stia si fara aceasta expeditie”, a comentat ziaristul.

- Ghepard, tigru, urs alb, urs brun, balena cenustie... Cine mai urmeaza?

- Urmatorul sunteti dumneavoastra!, a venit raspunsul surpriza.

- De ce aceasta neinduplecare?

- Neinduplecare? Nu o sa va doara. O sa va placa.

Mi-am imaginat o operatie de biopsie in executia lui Vladimir Putin. Ceva imi spunea ca, de aceasta data, el nu va zgarci niciodata si ca va folosi toate cele zece sageti.

- Sau, a continuat premierul, se pot introduce nici mici antenute, care sa indice locul unde va aflati, ora si directia de migrare. Asa, ca sa fim tot timpul cu ochii pe voi. Ca tot timpul voi sunteti cu ochii pe mine!

- De parca fara acele antunute, nu ar exista destula monitorizare....

"Si numai atunci am simtit cum, brusc, am albit”, isi incheie reportajul corespondentul Kommersant.

AFP a scris recent ca, in perspectiva posibilei candidaturi la alegerile prezidentiale din 2012, Putin a luat parte in ultimele luni la mai multe evenimente de imagine: in aprilie, el a mers in Oceanul Arctic unde, pe insula Teritoriul lui Franz Josef, a ajutat cercetatorii sa monteze o zgarda cu emitator la gatul unui urs polar in greutate de 230 de kilograme, in timp ce, in iulie, a participat impreuna cu actorul Jean-Claude Van Damme la un meci de Ultimate Fighting, o combinatie intre box fara manusi si karate in care aproape orice lovitura este permisa, foarte popular in sudul Rusiei. De asemenea, la sfarsitul lunii iulie, Putin a condus o motocicleta Harley Davidson in Sevastopol (Ucraina), laudand acest "simbol al libertatii". La inceputul lunii august, Putin a participat la stingerea unor incendii in regiunea Ryazan.