Un simplu stick USB a stat la originea celui mai mare atac cibernetic impotriva retelei informatice a armatei americane comis in 2008. Anuntul a fot facut de un oficial al Ministerului de Aparare al Statelor Unite, citat de France Presse.

El a explicat ca stickul de memorie a fost introdus intr-un laptop dintr-un post militar din Orientul Mijlociu. Acesta a raspandit un virus, nedetectat de retelele americane, care a stabilit o cale de acces numeric ce a facilitat transferul datelor in servere sub control strain.

Dupa atac, Pentagonul a fost obligat sa isi revizuiasca mecanismele de securitate si a pus la punct metode mai sofisticate de detectare a intrusilor in retea. In presa s-a speculat ca la baza acestui atac informatic ar fi Rusia.

De altfel, responsabilii americani nu au vorbit niciodata deschis despre acest incident iar astfel de declaratii au fost facute intr-un moment in care Washingtonul vrea sa avertizeze Congresul american, dar si opinia publica despre amenintarile care vizeaza reteaua informatica oficiala.