Un fenoment neobisnuit s-a produs in Brazilia, in timpul unui incendiu de vegetatie. O rara "tornada de foc" a fost surprinsa de camerele de filmat pe un camp din Aracatuba, sudul statului Sao Paolo.

Tornada de focFoto: Captura LiveLeak

Vartejul de foc, inalt de cativa metri, s-a format dupa ce incendiile de vegetatie izbucnite in zona au fost intetite de rafalele puternice de vant uscat. Spirala de flacari a aparut pentru scurt timp, insa a reusit sa perturbe traficul pe soseaua din apropiere, soferii incetinind la vederea neobisnuitului femomen.

"Tornada de foc" are loc dupa mai multe saptamani de seceta acuta, suprafete mari de camp fiind mistuite de flacari, intrucat in regiune n-a mai plouat de trei luni. Potrivit specialistilor, nivelul scazut al umiditatii in Sao Paolo a ajuns comparabil cu cel din desertul Sahara.

Potrivit Daily Mail, un astfel de vartej de foc se produce cand o coloana de aer cald se ridica si este inghitita de flacari. Unele pot atinge pana la sute de metri inaltime, provocand distrugeri devastatoare.

In anul 1923, o tornada de foc creata de marele cutremur Kanto din Tokyo s-a extins cat suprafata unui intreg oras, ucigand 38.000 de oameni in doar 15 minute.