Armata iraniana a testat noua racheta sol-sol cu raza medie de actiune Fateh-110, a anuntat miercuri ministrul iranian al Apararii, Ahmad Vahidi, relateaza agentia iraniana ISNA, preluata de RIA Novosti.

Fateh 110Foto: Reuters

"Noua racheta este capabila sa loveasca tinte cu o mare precizie. A treia generatie Fateh-110, dezvoltata de specialistii Organizatiei industriei aerospatiale a ministerului Apararii, nu are echivalent in intreaga lume", a sustinut Vahidi.

Jurnalul iranian "Tehran Times" a anuntat ca portanta Fateh-110 este de 150-200 kilometri.

Ahmad Vahidi a precizat ca tarile vecine nu au de ce sa se teama de tehnologiile de aparare dezvoltate de Tehran.

In luna august, oficialul american criticase decizia SUA de a vinde Kuweitului ultima generatie de rachete interceptoare Patriot.

"America incearca sa creeze un climat de frica in ceea ce priveste Iranul amplasand noi sisteme de armament in regiune, dar nu este nevoie de aceste sisteme", afrimase Vahidi, citat de Reuters.

In aprilie, autoritatile iraniene au declarat ca au inceput productia noii generatii de rachete anti-aeriene Mersad, capabile sa doboare avioane care zboara la joasa si medie altitudine. Ministerul Apararii a promis ca va dota armata iraniana cu un numar important de rachete sol-aer pana la sfarsitul anului in curs.

Programul nuclear, spatial si balistic dezvoltat de Iran suscita o mare ingrijorare in sanul comunitatii internationale. In data de 9 iunie, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o noua rezolutie care inaspreste sanctiunile impuse republicii islamice.