Liderul cubanez Fidel Castro a afirmat, in timpul unui intrevederi, luni, cu oameni de stiinta cubanezi, ca a aprobat instalarea de rachete nucleare sovietice in Cuba, in 1962, din "sacrificiu" pentru tabara socialista, relateaza, marti, presa din aceasta tara, citata de AFP.

"Nu eram interesati sa avem rachete aici sau sa avem o baza. Eram mai mult interesati de imaginea tarii. O baza sovietica dauna imaginii Revolutiei, capacitatii sale de a exercita o influenta asupra regiunii noastre", a declarat fostul presedinte, in varsta de 84 de ani, care a adus lumea in pragul unui razboi nuclear in octombrie 1962, acceptand sa primeasca aceste rachete, citeaza Mediafax.

"De ce am acceptat? A fost foarte greu pentru noi. Dar era o problema de internationalism (...) daca speram ca tabara socialista se sacrifica si lupta pentru noi, trebuia sa fim gata sa ne sacrificam si noi pentru ea", a adaugat parintele Revolutiei cubaneze, in timpul unei dezbateri privind pericolele unui razboi nuclear, la care au participat oameni de stiinta cubanezi, printre care si fiul sau mai mare Fidelito, de profesie fizician, potrivit site-ului oficial Cubadebate.cu.