Daunele provocate de pana de curent care, saptamana trecuta, a lasat Sankt-Petersburg in intuneric timp de mai bine de ora s-ar putea ridica la 300 milioane de ruble, scrie Gazeta.ru. Energeticienii dau vina pe canicula si pe racirea brusca a vremii.

Metrourile n-au mai circulatFoto: Agerpres

Dupa colapsul energetic din Moscova, autoritatile nu au tras concluziile care se impun: marile aglomeratii rurale continua sa fie amenintate sa ramana oricand fara electricitate, constata expertii.

Pana de vineri a lasat fara curent electric 40% din teritoriul orasului de pe Neva. Au ramas „in drum” 68 de trenuri preorasenesti si sase trenuri intercity. Metroul s-a oprit, calatorii fiind nevoiti sa parcurga pe jos tunelurile intunecate, semafoarele s-au stins, provocand uriase blocaje in circulatie, au iesit din functiune termocentralele din partea de nord si de est a orasului. In perimetrul afectat, nu au mai functionat aproape 300 de bancomate, pentru cateva ore a fost stopata activitatea la uzina Ford, s-au inchis o serie de supermarketuri.

„Nu afirm ca este principala cauza, dar toate aceste capricii ale naturii, racirea brusca a timpului de la 30 la 10 grade Celsius – puteau sa influenteze asupra sistemului automatizat de coordonare a complexului energetic al orasului”, au declarat surse ale municipalitatii din Sank-Petersburg.