Un schimb de focuri "important" intre traficantii de droguri si politistii mexicani a avut loc sambata seara in Ciudad Juarez (Mexico), la doar cateva zeci de metri de granita americana, transmite CNN. Autoritatile din localitatea El Paso, din statul Texas, au fost nevoite sa izoleze o parte din oras, a declarat un purtator de cuvant al U.S. Border Patrol.

Trei ofiteri federali mexicani au fost raniti, iar un traficant inarmat a fost ucis in schimbul de focuri, a afirmat un purtator de cuvant al Politiei Federale din Mexic, Ramon Salinas.

Ramiro Cordero, care reprezinta U.S. Border Patrol, a declarat ca agentii americani ce pazesc frontiera au raportat primele schimburi de focuri in jurul orei locale 19, luptele continuand pentru cel putin inca o jumatate de ora.

Cordero a declarat ca nu exista deocamdata informatii despre victime produse pe teritoriul american.

Autoritatile din El Paso au decis sa blocheze o parte din bulevardul Paisano, ce se intinde paralel cu Rio Grande.

Incidentul s-a produs la mai putin de doua luni dupa ce gloante trase in timpul unei confruntari in Juarez au lovit cladirea Primariei din El Paso, provocand stricaciuni.

Incepand din 2006, de cand presedintele Felipe Calderon a trimis armata si politia federala sa se lupte cu cartelurile, peste 22.700 de persoane au murit in Mexic in confruntarile legate de traficul de droguri.

Intr-un interviu acordat in ianuarie HotNews.ro, ziaristul Malcolm Beith, care scrie din Mexico City pentru Newsweek si alte publicatii, a declarat ca violenta din Mexic poate fi oprita: "Chiar si unii dintre marii traficanti de droguri incearca sa-i puna capat, deoarece le aduce o publicitate pe care nu si-o doresc. Mijlocul de a opri violentele este acela ca una dintre gruparile principale sa preia controlul asupra intregului trafic de droguri din Mexic sau sa ajunga la o intelegere cu celelalte organizatii printr-un acord in stilul celor realizate intre mafioti. Totusi, pana cand acest lucru se va intampla, exista foarte putine lucruri pe care le pot face autoritatile pentru a preveni violenta".