Politia egipteana a arestat la un aeroport din Cairo doi italieni suspectati ca incercau sa transporte ilegal in afara tarii un tablou de Van Gogh, furat dintr-un muzeu sambata dimineata, a anuntat ministerul culturii egiptean, citat de AFP.

UPDATE Tabloul nu a fost recuperat inca, a anuntat ministrul culturii, declarand ca a primit informatii incorecte.

Farouq Hosni a dat vina pe subordonatii sai, care l-au informat gresit.

Pictura, estimata la 50 de milioane de dolari si identificata ca "Flori de mac" sau "Vaza cu flori", a fost furata din muzeul Mahmoud Khalil dupa ce a fost taiata din rama.

Potrivit unor surse ale muzeului, camerele de supraveghere si sistemul de alarma nu functionau de mai mult timp.

"Doi italieni, un barbat si o femeie, au fost arestati in timp ce incercau sa paraseasca tara cu pictura," a declarat initial ministrul culturii, Farouq Hosni, revenind apoi asupra acestei declaratii pentru a anunta ca tabloul nu a fost gasit.

Nu se stie daca italienii au fost eliberati.

Potrivit lui Hosni, muzeul, care are lucrari de Monet, Renoir sau Degas, a fost vizitat sambata doar de 10 persoane. Cei doi tineri italieni s-au aflat intr-un grup cu turisti spanioli si rusi. Politia i-a cercetat initial pe acestia, iar atunci cand nu au gasit nimic, i-au cautat pe italieni, pe care i-au gasit la aeroport.

Este a doua oara cand tabloul este furat din acest muzeu. In 1977, hotii au reusit sa fuga cu el, iar acesta a fost returnat dupa 10 ani.

Intr-un interviu acordat recent HotNews.ro, Robert Wittman, fost sef al echipei FBI insarcinata cu investigarea furturilor de arta si unul dintre cei mai respectati experti in domeniu, a declarat ca valoarea obiectelor de arta furate in intreaga lume este in jur de sase miliarde de dolari pe an.