Xe, compania privata de securitate cunoscuta pana recent sub numele de Blackwater Worldwide, a fost de acord sa plateasca o amenda record de 42 de milioane de dolari pentru ca a incalcat legile de export americane, transmite AFP, citand un material publicat de New York Times. Blackwater a devenit cunoscuta mai ales dupa un incident produs in Irak in septembrie 2007, cand agentii sai care pazeau un convoi au deschis focul intr-o piata aglomerata din Bagdad, omorand 17 civili.

Potrivit informatiilor, amenda se refera la sute de incalcari ale legii, intre care exportul ilegal de arme in Afghanistan si asigurarea de lunetisti pentru antrenarea ofiterilor de politie din Taiwan.

Intelegerea, care nu a fost anuntata in mod oficial, a venit la capatul unor discutii prelungite intre Xe si avocatii Departamentului american de Stat.

In urma intelegerii, compania va evita sa fie pusa sub acuzare. In plus, Xe va putea in continuare sa participe la licitatii pentru contracte guvernamentale.

Cinci directori executivi ai Xe ar putea insa sa fie pusi sub acuzare pentru trafic de arme, iar alti doi angajati risca sa fie acuzati de crima pentru moartea a doi afgani, incident produs la Kabul, in mai 2009.