Opozitia din Australia, condusa de conservatorul Tony Abbott, este pe primul loc in urma scrutinului parlamentar de sambata, potrivit rezultatelor preliminare, transmite AFP. Coalitia lui Abbott ar fi castigat 73 de mandate, fata de doar 70 obtinute de laburistii condusi de premierul Julia Gillard.

Tony AbbottFoto: Reuters

Televiziunea ABC a estimat ca niciun partid nu va obtine o victorie clara, respectiv o majoritate de 76 de mandate.

Analistul Anthony Green a prognozat ca opozitia formata din liberali si Partidul National va castiga 73 de mandate, in timp ce formatiunea condusa de Gillard va obtine 72 de mandate. Un scaun parlamentar va reveni verzilor, iar patru vor merge catre candidatii independenti.

"Este o zi mare pentru tara noastra. Este o zi cand putem sa votam pentru inlaturarea unui guvern rau", a declarat Abbott, in timp ce Gillard a afirmat ca "va trece o perioada de timp" pana sa se decida cine va conduce. Ea a facut apel la independenti, cu care ar putea sa realizeze un acord.

Analistii afirma ca alegerile desfasurate sambata din Australia sunt cele mai stranse din ultimii 70 de ani.

Rezultatul scrutinului s-ar datora, cred analistii, antipatiei provocate de Gillard, care a venit la putere in urma cu doua luni, dupa ce l-a inlaturat din fruntea partidului pe fostul premier Kevin Rudd. Ea este acuzata ca a condus o campanie electorala "haotica", fara sa fie in stare sa capitalizeze realizarile laburistilor, care au facut ca Australia sa evite intrarea in recesiune.

La vot au luat parte circa 14 milioane de alegatori australieni.