Fortele speciale ruse au ucis sambata mai multi militanti in confruntari desfasurate in Caucaz, inclusiv pe liderul islamist considerat organizatorul atentatelor sinucigase produse in primavara acestui an in metroul din Moscova, transmite AFP. Cele doua atacuri, realizate de femei-kamikaze la 29 martie, s-au soldat cu moartea a 40 de persoane si ranirea a peste 100.

Atentate la MoscovaFoto: RIA Novosti

Agentia RIA Novosti a citat o sursa din domeniul securitatii care a declarat ca Magomedali Vagabov, un lider islamist cautat de luni de zile de autoritati, a fost ucis intr-o operatiune speciala desfasurata in Daghestan.

La randul ei, agentia Interfax a precizat ca raidul fortelor speciale ruse a avut loc in apropiere de satul Gunib, in muntii din Daghestan, si a provocat moartea a cinci persoane, intre care si Vagabov.

Nu exista pana in acest moment o confirmare oficiala a informatiilor.

Potrivit informatiilor, Vagabov a fost sotul lui Mariam Sharipova, una dintre femeile-kamikaze, desi acest lucru nu a fost confirmat oficial.

Atentatele de la Moscova s-au soldat cu moartea a 40 de persoane si ranirea a peste 100. Deflagratiile s-au produs la aproximativ 40 de minute distanta, la o ora de varf. La cateva zile de la atacuri, autoritatile au anuntat ca au identificat autoarele atentatelor sangeroase din metroul moscovit, doua "Vaduve Negre": Dzhennet Abdurakhmanova (17 ani, originara dintr-un sat indepartat din Caucazul de Nord, vaduva unui rebel islamist) si Mariam (o tanara profesoara de informatica din Daghestan). Liderul rebelilor ceceni, Doku Umarov, a revendicat miercuri atentatele teroriste din metroul moscovit.

La cateva zile dupa atacurile din martie din metroul moscovit, doua explozii produse in Daghestan au ucis 12 persoane si au ranit alte 23. Premierul rus Vladimir Putin a declarat atunci ca in spatele atentatelor de la Moscova si din Daghestan ar putea sta un singur grup. "Inca un act terorist a fost comis. Nu exclud posibilitatea sa fie una si aceeasi banda", a precizat Putin.​