Iranul a inceput sambata sa incarce combustibil in prima sa centrala nucleara de la Bushehr, dupa decenii de amanari, in ciuda temerilor comunitatii internationale ca urmareste realizarea bombei atomice, relateaza Reuters.

Reactorul principal de la BushehrFoto: Reuters

Televiziunea iraniana a difuzat imagini live cu seful organizatiei de energie atomica din Iran, vicepresedintele Ali Akbar Salehi, alaturi de omologul sau rus, asistand la operatiunile de incarcare.

"In ciuda tuturor presiunilor, sanctiunilor si greutatilor impuse de natiunile vestice, suntem martorii lansarii celui mai mare simbol iranian al activitatilor nucleare pasnice," a declarat Salehi.

Rusia a construit si a aprovizionat cu combustibil reactorul de la Bushehr. Lucrarile la acesta au inceput intilia in anii 1970, de catre companie Siemens, inainte Revolutiei Islamice din Iran.

"Constructia centralei nucleare de la Bushehr este un exemplu clar care arata ca orice tara, daca respecta legislatia internationala si are interactiuni deschise cu IAEA (Agentia Internationala de Energie Atomica), ar trebui sa aiba ocazia sa foloseasca energia atomica," a declarat Serghei Kirienko, directorul agentiei nucleare de stat din Rusia.

Oficialii iranieni au precizat ca va dura intre 2 si 3 luni pana cand centrale va incepe sa produca electricitate, si va genera 1.000 de megawatti cand se afla la capacitate maxima.

Salehi a declarat saptamana trecuta ca transferul de combustibil se va incheia pe 5 septembrie.

Miercuri, ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a declarat ca centrala de la Bushehr va mentine Iranul "in regimul de neproliferare" nucleara.

Iranul insista ca are nevoie de energie nucleara pentru cazul in care combustibilii fosili se vor termina, in ciuda faptului ca este al doilea exportator de titei al OPEC si poseda a doua cea mai mare rezerva de gaz din lume.

Rusia s-a angajat sa recupereze tijele de uraniu folosite, pentru a reduce riscul de proliferare.