Negocierile dintre israelieni si palestinieni pe marginea unui tratat care sa duca la crearea unui stat palestinian independent ar putea fi finalizate intr-un an, a anuntat vineri cvartetul SUA, Rusia, Uniunea Europeana si Natiunile Unite, citat de AFP. Secretarul american de stat, Hillary Clinton, a declarat ca liderii israelieni si palestinieni vor relua discutiile directe in Washington, la 2 septembrie, avand ca tinta obtinerea unui acord intr-un an.

"Cvartetul isi exprima determinarea de a sprijini partile de-a lungul negocierilor, care ar putea fi finalizate intr-un an, si in implementarea unui acord", potrivit unui comunicat al mediatorilor internationali. Atat israelienii, cat si palestinienii au salutat anuntul facut vineri, insa Autoritatea Palestiniana nu a precizat daca va lua parte la discutiile din capitala americana. Hamas a respins initiativa de pace.

"Cvartetul face apel din nou la ambele parti sa dea dovada de calm si retinere si sa se abtina de la actiuni provocatoare si retorica inflamatorie", se precizeaza in comunicat.

Sefa diplomatiei americane i-a invitat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu si pe presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas, la Washington, in 2 septembrie, pentru a relua negocierile directe. Obiectivul este "de a rezolva toate problemele statutului final, care, credem noi, pot fi incheiate intr-un an", a afirmat Clinton, referindu-se la granitele viitorului stat palestinian, statutul refugiatilor palestinieni si soarta Ierusalimului.

"Au fost dificultati in trecut, vor fi dificultati in viitor... Le cer partilor sa persevereze, sa mearga inainte chiar si in timpurile dificile si sa continue sa lucreze pentru a obtine o pace justa si de durata in regiune", a afirmat Clinton, care a precizat ca la discutii au mai fost invitati presedintele egiptean Hosni Mubarak si regele iordanian Abdullah al II-lea.

Abbas a intrerupt convorbirile directe cu fostul premier israelian in 2008, iar contactele au fost inghetate dupa ofensiva israeliana in Fasia Gaza, la sfarsitul aceluiasi an.

Contactele au fost reluate in mai 2010, sub forma unor discutii intermediate de trimisul special al presedintelui Barack Obama pentru Orientul Mijlociu, George Mitchell.

Israelul sustine ca negocierile directe ar trebui sa inceapa fara niciun fel de conditii, in timp ce palestinienii doresc stoparea constructiilor in colonii.