Ucraina a acuzat Romania ca a introdus tarife „discriminatorii” pentru navele care traverseaza canalul ucrainean Dunare – Marea Neagra, iesind cu marfa prin Canalul Sulina, care apartine Romaniei. Pretentiile fata de Bucuresti au fost formulate de ministrul ucrainean al transporturilor, Konstantin Fomenko, in cadrul recentei sale deplasari in regiunile dunarene, scrie Nezavisimaia gazeta.

Acuzatiile in cascada ale Ucrainei la adresa Romaniei vin dupa ce presa rusa a scris - citind surse din FSB - ca diplomatul Gabriel Grecu a fost expulzat din Rusia dupa ce a incercat sa afle informatii secrete despre Transnistria si Ucraina. Reamintim ca joi MAE ucrainean a avertizat Romania ca nu accepta "concesii teritoriale".

La intalnirea lui din 17 iulie cu comisarul european pentru politica regionala, Johannes Hahn, premierul Nikolai Azarov a declarat: „Suntem nelinistiti de pozitia Romaniei, care in mod uniteral a angajat lucrari de extindere in Delta Dunarii, pentru a redictiona fluxurile de marfuri spre porturile sale”. Comisarul a raspuns ca au fost demarate deja negocieri cu MAE pentru identificarea posibilitatilor reale care sa permita identificarea unor solutii acceptabile atat pentru partea ucraineana, cat si pentru cea romana in chestiunile referitoare la delta Dunarii.

MAE de la Kiev: Ucraina nu mai are de gand sa accepte concesii teritoriale in disputele ei cu Romania

Seful biroului de presa al MAE ucrainean, Oleg Volosin, a declarat joi ca Ucraina nu mai are de gand sa accepte concesii teritoriale in disputele ei cu Bucurestiul. "Romania este si va ramane vecinul nostru. Este membru UE si partenerul nostru. In acelasi timp, noi nu mai intentionam absolut deloc sa mergem la niste concesii ciudate si nefondate acordate Bucurestiului. Vrem ca, in sfarsit, sa se inteleaga ca granitele Ucrainei nu vor fi niciodata modificate", a spus Volosin, citat de agentia Novyi region.

Diplomatul a precizat ca Ucraina urmareste cu atentie toate afirmatiile politicienilor din Partidul Romania Mare privind "necesitatea readucerii in componenta Romaniei a Bucovinei si a altor teritorii ucrainene". Este, de altfel, motivul pentru care ministrul ucrainean de externe, Konstantin Grischenko, nu a efectuat pena acum o vizita oficiala in Romania, a subliniat Voloshin.