Un fost dictator bolivian a fost arestat in orasul Santa Cruz pentru expunere indecenta in fata unui grup de copii, a relatat agentia boliviana de presa, citata de CNN. Fost sef al fortelor aeriene, generalul Juan Pereda Asbun, a fost trimis la un centru de reabilitare impotriva consumului de droguri.

Pereda, care a condus Bolivia timp de patru luni in 1978, a fost arestat marti, dupa ce a incercat sa forteze o fata sa intre in masina lui. Initial, fostul dictator si-ar fi aratat partile intime catorva copii. Agentia ABI precizeaza ca Pereda Asbun a fost retinut de tatal unuia dintre copii si un grup de tineri aflati in apropiere.

Autoritatile au declarat ca au gasit asupra generalului doua pachete de tigari umplute cu cocaina. Colonelul Ruben Suarez, comandantul Fortei Speciale de combatere a traficului de droguri, a afirmat ca Pereda a fost supus unor analize medicale pentru a se determina cat de grav este afectat de consumul de cocaina. Suarez a precizat ca un test de urina a indicat faptul ca fostul sef al fortelor aeriene a consumat droguri.

Pereda, care are 79 de ani, a fost internat intr-un centru specializat pentru a se vindeca de consumul de cocaina.

Colonelul Suarez a afirmat ca drogurile gasite asupra generalului erau pentru uz personal si nu erau destinate vanzarii sau distribuirii, iar Pereda nu are legaturi cu nicio organizatie a traficantilor de cocaina.

Intr-un interviu realizat la sectia de politie unde a fost detinut, Pereda a declarat ca acuzatiile "sunt false", ca nu ii cunoaste pe copiii respectivi si ca nu a avut niciun contact cu ei.

Locuitorii din zona unde a avut loc incidentul au declarat insa ca l-au observat pe Pereda si in alte zile, dand tarcoale pe strazi si acostand mai multe fete, cu varste cuprinse intre 12 si 14 ani.

CNN aminteste ca Pereda a condus Bolivia intre iulie si noiembrie 1978, dupa ce l-a inlaturat de la putere pe dictatorul Hugo Banzer. El a pierdut puterea tot dupa o lovitura de stat. Din acel moment, Pereda nu a mai detinut vreo functie publica.

Bolivia a fost condusa de dictatori militari intre 1964 si 1982, cu exceptia a doua guverne democratice, in 1979 si 1980.

Ultimul dictator, generalul Guido Viildoso, a ordonat retragerea militarilor in cazarmi in octombrie 1982, restabilind conducerea civila a tarii.