Justitia thailandeza a decis ca Viktor Bout, traficantul de arme rus supranumit "Comerciantul Mortii", poate fi extradat catre Statele Unite, unde este acuzat de terorism, anunta CNN. Sentinta finala a fost pronuntata vineri de o curte de apel din Thailanda, anuland decizia data in urma cu un an de un tribunal inferior de la Bangkok, care respingea cererea de extradare formulata de Statele Unite.Seful diplomatiei de la Moscova, Serghei Lavrov, a condamnat decizia autoritatilor din Thailanda si a promis ca va face totul pentru a obtine intoarcerea lui Bout in Rusia.

Potrivit deciziei curtii, masura de extradare va trebui pusa in aplicare in urmatoarele trei luni, altfel Viktor Bout va fi eliberat.

In varsta de 43 de ani, Viktor Bout este un fost ofiter al fortelor aeriene sovietice. El a fost arestat pe 6 martie 2008 intr-un hotel din Bangkok, dupa ce a fost prins de agenti americani in timp ce incerca sa vanda rachete si lansatoare de rachete liderilor de gherila ai Fortelor armate revolutionare din Columbia (FARC).

Mai mult, Bout, care a inspirat personajul jucat de actorul american Nicolas Cage in filmul "Lord of War" (2005), a fost supranumit Comerciantul Mortii in Occident, dupa ce au aparut informatii ca ar fi livrat arme timp de peste 15 ani in Africa si America de Sud, in Afghanistan, pentru talibani si pentru Al-Qaida.

Viktor Bout este detinut in prezent intr-o inchisoare de inalta securitate de la marginea Bangkokului. El neaga toate acuzatiile care i-au fost aduse si sustine ca nu a fost implicat niciodata in traficul de arme.