Aripa yemenita a organizatiei teroriste Al-Qaeda a ordonat luptatorilor islamisti din regiune sa se pregateasca pentrui razboiul "evreilor impotriva Iranului", ce se va raspandi in intreaga lume, potrivit unui nou mesaj audio, citat de site-ul DailyBeast. Analistul Bruce Riedel vorbeste intr-un comentariu despre modul in care Al-Qaeda va incerca sa profite in cazul unui conflict.

Potrivit analistului, gruparea Al-Qaeda din Peninsula Araba (AQAP) a difuzat in aceasta luna un mesaj audio al numarului doi din retea, Saeed al Shehri, care le transmite jihadistilor din Orientul Mijlociu "sa se astepte la inceperea razboiului de catre evrei impotriva Iranului". In opinia acestuia, Israelul va lansa pentru inceput raiduri aeriene impotriva instalatiilor nucleare ale Iranului.

Shehri afirma ca regimul siit de la Teheran va profita de atacurile israeliene pentru a captura orasele musulmane sfinte Mecca si Medina, invinovatind Arabia Saudita ca ajuta Israelul. In schimb, israelienii vor prelua controlul asupra regiunii Levant pentru a crea "marele stat al Israelului".

In acest fel, sustine Shehri, populatia araba sunita din Orientul Mijlociu va fi prinsa intre "evreii din Orientul Mijlociu si Iran".

AQAP afirma ca Iranul va ataca instalatiile americane din zona Golfului Persic, lucru care va face ca sustinatorii Teheranului din Irak si Afganistan sa atace trupele SUA, declansand o campanie de teroare generala.

In mesajul audio, liderul insurgent afirma ca razboiul va oferi multe oportunitati pentru Al-Qaeda si le cere islamistilor sa inceapa sa planifice cum pot exploata cat mai bine conflictul. Shehri le cere simpatizantilor islamisti care au acces la liderii arabi sa-i ucida pe acestia; le cere pilotilor sauditi sau ai altor forte aeriene arabe sa zboare in Israel si sa loveasca tintele IDF; de asemenea, le solicta jihadistilor sa gaseasca orice modalitati de a crea teroare si haos, transmitandu-le ca AQAP este pregatita pentru noul razboi.

Bruce Riedel precizeaza ca Shehri a fost detinut la Guantanamo Bay timp de sase ani, dupa ce a fost prins in Pakistan in decembrie 2001. Dupa ce a fost eliberat din inchisoarea din Cuba, el a fost trimis inapoi in tara natala, Arabia Saudita. Shehri a fugit ulterior in Yemen, unde a pus bazele AQAP.

Potrivit analistului, Al Qaeda a afirmat mereu ca o lupta intre Israel si Iran "nu poate fi decat buna pentru jihadul la nivel global". Mesajul audio al lui Shehri este de departe cel mai intens de pana acum si ofera instructiuni legate de exploatarea conflictului.

"De ce Al Qaeda vrea un nou razboi? Deoarece e convinsa ca un atac israelian impotriva Iranului va determina Iranul sa loveasca nu doar Israelul, dar si Statele Unite. Iranul va ataca tintele americane din Golful Persic, incurajandu-i pe sustinatorii sai din Irak si Afganistan sa atace soldatii americani... In Liban, Hezbollah va declansa un nou razboi, lansand rachete spre orasele israeliene din nord, provocand astfel raiduri israeliene asupra Beirutului si poate chiar in Siria. Iranul ar putea chiar sa inchida Stramtoarea Hormuz si sa dea peste cap piata globala a energiei. Tot haosul si violenta vor face America si mai nepopulara in lumea isalmica si vor deschide usile pentru ca Al Qaeda sa exploateze momentul", a scris Riedel.

SUA si Israelul au afirmat mereu ca nu vor permite Iranului sa produca arma atomica, insa guvernul de la Teheran sustine ca programul sau nuclear are doar o componenta civila. Oficialii de la Washington si Ierusalim au declarat ca "nu exclud nicio solutie" in ceea ce priveste arsenalul nuclear al Iranului, iar analistii sustin ca un atac impotriva instalatiilor nucleare iraniene nu este exclus.