Rusia isi va prelungi prezenta militara in Armenia pana in 2044 si va suplimenta contingentul detasat la baza Gyumri. Ministrul armean al Apararii, Edward Nalbandian, a declarat ca un acord in acest sens va fi semnat joi, 19 august, cu ocazia vizitei presedintelui rus, Dmitri Medvedev, in Armenia, relateaza Azeri Report.

"Baza militara rusa, pe langa faptul ca raspunde intereselor Federatiei Ruse, va mai garanta si securitatea Armeniei" iar "in acest scop Rusia va ajuta Armenia cu arme si munitii moderne", a explicat Eduard Nalbandian.

Decizia este de natura sa alarmeze vecinul Azerbaijan, prins intr-un lung conflict cu Armenia din cauza regiunii Nagorno-Karabah.

De altfel, relatiile azero-armene sunt in continuare tensionate din cauza regiunii Nagorno-Karabah, o enclava de pe teritoriul Azerbaidjanului locuita de o populatie majoritar armeana.

Regiunea si-a proclamat independenta dupa un razboi desfasurat intre 1988 si 1994, soldat cu 30.000 de morti. Noua entitate nu este insa recunoscuta de comunitatea internationala.