Moscova a interzis vanzarea de bauturi spirtoase pe timpul noptii si in primele ore ale diminetii, intr-o incercare de a vindeca una dintre cele mai grave probleme cu care se confrunta Rusia, transmite AFP. Potrivit unui decret semnat de primarul Iuri Lujkov, magazinele din capitala rusa nu vor mai putea vinde bauturi ce contin peste 15% alcool. Interdictia e valabila intre orele 10 seara si 10 dimineata.

Masura luata de oficiali ii va impiedica pe moscoviti sa cumpere vodca si coniac noaptea, insa nu va afecta vanzarile de bere si vin. AFP scrie ca urmeaza sa se decida cum va fi implementata decizia autoritatilor.

RIA Novosti a precizat ca restrictiile vor fi implemntate de la 1 septembrie.

Potrivit informatiilor, autoritatile din capitala rusa au mai emis un decret ce interzicea vanzarea de bauturi spirtoase intre orele 23 si 8 dimineata. Magazinele din Moscova au profitat insa de o scapare a legii, care le permitea sa vanda alcool 24 de ore oe zi daca obtineau acordul oficialilor locali.

Decretul emis de Lujkov vine la cateva luni dupa ce Rusia a implementat o politica dura in ceea ce priveste conducerea masinii sub influenta alcoolului. Legea a fost votata de parlamentari dupa ce presedintele Dmitri Medvedev declarase ca "rezultatele luptei impotriva alcoolismului in Rusia sunt nule. Ti se taie respiratia de cat beau rusii!"

Parlamentul a impus si un pret legal minimal pentru vodca - 89 de ruble (circa 3 dolari) pentru o sticla de jumatate de litru, intr-o incercare de a reduce pretul bauturii de contrabanda vandute pe piata neagra, responsabila pentru moartea a mii de rusi anual.

Potrivit unui raport oficial publicat in luna iunie a anului 2009, abuzul de alcool omoara o jumatate de milion de persoane in fiecare an in Rusia si are efecte majore asupra sperantei de viata, inferioara celei din state ca Bangladesh sau Honduras. Potrivit datelor oficiale, rusii beau, 18 litri de alcool pur pe cap de locuitor.

In fiecare an, in Rusia se consuma aproape 2,5 miliarde de litri de vodca.

Imediat dupa publicarea raportului, Medvedev a declarat: "Sincer, alcoolismul in tara noastra este un flagel national... Puteti sa faceti conversia acestui volum in sticle de votca? O sa vi se taie respiratia".

Initiativa presedintelui Medvedev nu este o premiera. Una dintre cele mai nefaste perioade pentru amatorii de vodka din Rusia a fost la sfarsitul anilor ' 80, cand presedintele de atunci al fostei URSS, Mihail Gorbaciov, a incercat sa reduca alcoolismul in randul rusilor. Campania a dus insa la cresterea semnificativa a consumului de alcool industrial si chiar de parfum.