Ministrul bulgar al Sanatatii, Anna Maria Borisova, a ordonat miercuri un control general complet al instalatiilor electrice in toate spitatele din tara, transmite Novinite. Decizia a fost luata dupa tragedia de la Maternitatea Giulesti din Bucuresti, incident care s-a soldat cu moartea a 4 bebelusi si ranirea grava a altor sapte.

Managerii spitalelor din Bulgaria vor trebui sa efectueze imediat un control al sistemelor electrice. Controlul va trebui realizat cu precadere in maternitati si unitati de Terapie Intensiva, unde evacuarile in caz de urgenta sunt mai dificile.

Birourile regionale ale Ministerului Sanatatii sunt responsabile cu monitorizarea si controlarea masurilor de siguranta in spitale.

Potrivit unor informatii publicate de presa, tragedia produsa luni seara in Sectia de Terapie Intensiva de la Maternitatea Giulesti din Bucuresti ar fi fost declansata de un scurtcircuit, probabil de la o improvizatie de alimentare a aerului conditionat, respectiv de la neizolarea a doua fire. Conexiunea respectiva trecea prin spatele unui dulap din lemn care, din cauza caldurii, s-a incins si in final a inceput sa arda mocnit, ceea ce a declansat incendiul.

Procurorul-sef Marius Iacob, care conduce ancheta,a declansat marti ca "se iau in considerare mai multe variante" privind cauza tragediei, iar scurtcircuitul de la instalatia de aer conditionar ar fi fost semnalat de pompieri.