Aproximativ jumatate din fondurile in valoare de 460 milioane de dolari, necesare Pakistanului in urma devastatoarelor inundatii, au fost asigurate, dupa mai multe zile in care ONU a facut solicitari pentru donatii si a avertizat ca tara se afla in centrul unei catastrofe umanitare, transmite Reuters. Cu toate acestea, doar 700.000 din cei 6 milioane de pakistanezi care au nevoie de apa si mancare au primit ajutor.

Cele mai grave inundatii din istoria tarii au dus la moartea a 1.600 de persoane si au lasat 2 milioane de oameni fara case.

"Exista o imbunatatire in ceea ce priveste fondurile. Donatorii incep sa realizeze nivelul dezastrului. Dar provocarile sunt masive si inundatiile nu s-au terminat," a declarat purtatorul de cuvant al ONU, Maurizio Giuliano.

"Marimea zonei afectate de dezastru este echivalenta cu suprafata Austrie, Elvetiei si Belgiei la un loc. Destul de inspaimantator," a precizat el.

Secretarul general Ban Ki-moon s-a aflat in vizita in Pakistan si a cerut donatorilor internationali sa grabeasca acordarea fondurile promise.

ONU a avertizat ca circa 3,5 milioane de copii sunt in pericol de contractare a unor boli mortale prin intermediul apei contaminate si insectelor.

Aproximativ o zecime din populatia de 170 milioane de pakistanezi a fost afectata de dezastru, pe care ONU il considera mai grav decat tsunami-ul din 2004.

Banca Mondiala a anuntat marti ca va acorda in cel mai scurt timp suma de 900 milioane de dolari promisa.