Scandalurile de spionaj legate de Romania apar periodic, afirma Nezavisimaia gazeta intr-un articol consacrat retinerii, la Moscova, a diplomatului roman Gabriel Grecu, suspectat de spionaj si expulzat din Rusia. In opinia ziarului, cel mai rasunator caz a fost arestarea, la 2 martie 2009 la Bucuresti, a unui cetatean bulgar si a unui ofiter roman, declarati spioni ucraineni.

Fost adjunct al atasatului militar al ambasadei Bulgariei, Piotr Zikolov, l-a cunoscut pe sergentul Floricel Achim in 2001, care ocupa o functie neinsemnata in ministerul roman al apararii, dar care avea, periodic, acces la baza de date a institutiei. Pentru datele pe care le copia (informatii despre sistemele militare de comunicatii, frecvente de lucru ale statiilor de radiolocare, harti cu amplasara unitatilor NATO), Achim primea intre 800 si 1000 de euro pentru fiecare „pachet”. Sergentul si-a recunoscut imediat vina, dar bulgarul a afirmat ca nu se ocupa de spionaj, ci este o simpla cunostinta a unui functionar ucrainean, interesat de obtinerea de informatii militare din Romania. Cei doi au primit cate 12,5 ani de inchisoare, iar atasatul militar ucrainean si adjunctul lui au fost expulzat.

In ceea ce priveste activitatea de spionaj a Romaniei, principala baza este considerata Moldova. In ianuarie 2008, in ziarul Moldova Suverana, care apare la Chisinau, Mihai Contiu a facut senzatie recunoscand ca a lucrat timp de 15 ani pentru spionajul romanesc. El a cerut protectia presedintelui Vladimir Voronin, dar nu inainte de a publica o serie de materiale scandaloase unde sustinea, printre altele, ca serviciile speciale romanesti racoleaza in Moldova agenti printre politicieni, ziaristi si intelectuali. Dupa aceea, Contiu a primit din partea Serviciului de informatii externe al Romaniei o scrisoare care promitea sa dezvaluie intreaga lui activitate de agent. Ziaristul a luat-o insa inainte, dezaluindu-si primul pe fostii lui protectori, afirmand ca acestia dezinformeaza Bucurestiul in legatura cu situatia din Moldova, spaland bani si sponsorizandu-i pe politicienii moldoveni si mass-media.

Actuala vara este anormala nu numai din cauza caniculei neobisnuite, dar si a avalansei de scandaluri de spionaj. Dupa arestarea in SUA a 11 agenti rusi si schimbarea lor cu patru rusi care spionau in favoarea SUA, putea surveni orice. Retinerea spionului roman la Moscova a aratat ca serviciile rusesti de constraspionaj nu dorm. Si ca agentii straini luati sub observare sunt strict supravegheati.

In aceasta poveste exista inca un aspect. CIA, care afirma modest ca nu promoveaza un spionaj ilegal, ii foloseste in acest scop pe partenerii din NATO, obligati sa procedeze la schimb de informatii. Iar cea mai buna solutie pentru spionaj pe teritoriul Rusiei sunt fostii aliati est-europeni. Multi militari din fostul Bloc al Pactului de la Varsovia au studiat in URSS, cunosc destul de bine limba rusa, au contacte. Prin urmare, dupa incheierea Razboiului Rece, numarul agentiilor de spionaj care lucreaza impotriva Rusiei, a crescut cu atat cu cat a sporit numarul membrilor NATO, concluzioneaza publicatia de la Moscova.