Uniunea Europeana si Statele Unite vor organiza un summit comun in Portugalia, la mijlocul lunii noiembrie a acestui an, au anuntat, marti, oficiali de la Bruxelles, citati de Reuters. Reuniunea este "o oportunitate de a recladi legaturile afectate de anularea ultimei intalniri ce fusese planificata" in luna mai.

Summitul va avea loc la Lisabona la 20 noiembrie, in contextul reuniunii sefilor de stat din NATO care se va desfasura in Portugalia. Liderii Aliantei Nord-Atlantice vor discuta despre razboiul din Afghanistan si reformarea NATO.

Potrivit informatiilor, presedintele american Barack Obama va avea discutii cu presedintele Consiliului UE, Herman Van Rompuy, si cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

"Relatia transatlantica este vitala pentru prosperitatea globala; ambele parti sunt determinate sa coopereze pentru a promova cresterea si crearea de locuri de munca in economiile lor", a precizat UE intr-un comunicat.

"Presedintii Van Rompuy si Barroso privesc cu incredere acesta oportunitate de a se intalni din nou cu presedintele Obama, pentru a reafirma agenda transatlantica si a promova cooperarea UE-SUA in chestiuni de interes reciproc".

Summitul ar fi trebuit sa aiba loc in Spania in mai, dar a fost anulat dupa ce Obama a anuntat ca nu va participa. Decizia liderului de la Casa Alba "a dat o lovitura mandrei UE", a scris Reuters.