Fostul presedinte italian Francesco Cossiga a incetat din viata marti, intr-un spital din Roma, la varsta de 82 de ani, informeaza presa italiana, citata de AFP.

El fusese internat in urma cu o saptamana la spitalul Gemelli din Roma, avand probleme cardiace si respiratorii. Starea sa de sanatate s-a inrautatit brusc in noaptea de luni spre marti, el decedand dupa numai cateva ore, ca urmare unui stop cardio-circulator.

Francesco Cossiga a fost cel de-al optulea presedinte al Italiei, intre 3 iulie 1985 si 28 aprilie 1992.

Acesta fost o figura centrala a patidului Crestin-Democrat, care a dominat scena politica din Italia timp de mai bine de 50 de ani, pana la dizolvarea acestuia din 1994.

El detinea functia de ministru de interne cand organizatia terorista italiana "Brigazile Rosii" l-a asasinat, in 1978, pe politicianul Aldo Moro. Cossiga a demisionat dupa ce trupul lui Moro a fost gasit, scrie Reuters.

Dupa ce in 1979 a condus pentru scurt timp guvernul italian, Cossiga a fost ales sef al statului in 1985, pentru un mandat de sapte ani. El a demisionat in aprilie 1992, cu trei luni inainte de incheierea mandatului, pentru a lasa locul "unui presedinte puternic", spunea el.

El a devenit de-atunci senator pe viata, ca toti fostii presedinti italieni.