Franta va incepe joi expulzarea a circa 700 de tigani care traiesc in tabere ilegale in tara, a anuntat Ministrul de Interne, Brice Hortefeux, citat de AFP.

"In total, aproximativ 700 de romi vor fi dusi inapoi in tarile lor pana la sfarsitul lunii," a sus Hortefeux. "Nu este vorba de stigmatizarea unei comunitati, ci de respectarea legii," a precizat el.

Ministrul a anuntat ca pana in prezent 51 de tabere ilegale au fost desfiintate.

Zborurile catre Romania si Bulgaria vor fi efectuate de companii private, de pe aeroporturi publice, in zilele de 19 si 26 august, o a treia expulzare urmand sa aiba loc la finalul lunii septembrie.

Guvernul francez a lansat in ultimele saptamani o controversata campanie impotriva comunitatilor nomade care traiesc in tabere neautorizate.

Luna trecuta, presedintele Nicolas Sarokzy a anuntat noi masuri drastice de securitate, care includ planuri de desfiintare a 300 de tabere ilegale in trei luni, in urma unui conflict intre tigani si politie.

Criticii l-au acuzat pe liderul francez ca stigmatizeaza comunitatile nomade in incercarea de a recupera voturile pe care le-a pierdut in fata extremei drepte, cu politici anti-imigrare, la timp pentru alegerile din 2012.

Insa sondajele de opinie arata ca poporul francez aproba masurile.

In Franta exista aproximativ 15.000 de tigani de origine est-europeana. Unii traiesc in spatii autorizate, iar altii in tabere sau cladiri abandonate.