Serviciile speciale rusesti au retinut un spion roman, interceptat in timp ce incerca sa obtina informatii secrete cu caracter militar de la un cetatean rus. In acest context, publicatia electronica Forum.msk aminteste ca in urma cu un an si jumatate, relatiile dintre Rusia si Romania au mai trait o poveste de spionaj. Astfel, in martie 2009, la Bucuresti au fost arestati un cetatean al Bulgariei si un ofiter roman. Autoritatile romane au estimat ca persoanele retinute lucreaza fie pentru serviciile rusesti, fie pentru cele ucrainene. Ulterior, ancheta a stabilit ca agentul lucra, totusi, in favoarea Ucrainei.

In comentariul aferent acestor informatii, publicatia aminitita scrie ca starea fortelor armate ale Rusiei, productia industriala a tarii si statutul geopolitic al statului sunt de asa natura, incat potentialii inamici pot fi nu numai tari puternice precum SUA, Marea Britanie sau China, dar si tari din „lumea a treia”, precum Romania. Si cu atat mai mult acest lucru se refera la tarile CSI – Ucraina, Moldova.

Privind lucrurile la modul general, renuntarea declarata la ideologia comunista si intoarcerea la traditiile vechii statalitati romanesti inseamna inclusiv intoarcerea la misiunile geopolitice pe care aceasta tara a incercat sa le rezolve in alianta cu Germania si Italia in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Romania a devenit capitalista, ba chiar a intrat in NATO si UE, dar ambitiile ei au ramas la nivelul anului 1942.

Cu ajutorul justitiei europene, Romania a realizat deja anexarea unei parti din teritoriul Ucrainei din perimetrul Insulei Serpilor, unde s-a aflat candva o baza militara ruseasca. Romania nu ascunde ca are pretentii asupra unei parti din teritoriul Ucrainei, in special, Bucovina. Romania nu-si ascunde intentiile de a anexa un stat intreg, Moldova, membru CSI. Sunt suficiente acete detalii pentru a considera Romania stat agresor? Pentru ONU e cam putin, dar pentru o tara situata in aceeasi zona geopolitica, a ignora acest aspect este pur si simplu imposibil.

Este vorba, in primul rand, despre Moldova si Ucraina, unde pretentiile Romaniei sunt privite mai degraba cu naivitate. Este vorba, in egala masura, si despre Rusia, pentru ca sunt vizate state aflate, deocamdata, in zona de interese vitale ale Rusiei si unde, chiar daca in cantatite redusa, se afla trupe rusesti.

In plus, Romania apare si ca un concurent al Rusiei pe piata armamentului si a tehnici de lupta, propunand versiuni piratate de tehnica militara sovietica, produse in Romania cu sau fara licenta. De exemplu, MiGurile romanesti expuse chiar la saloanele internationale – este foarte posibil ca informatiile trimise pentru Gabriel Grecu sa fie de caracter militar.

Pozitia Rusiei fata de Romania este destul de naiva si inconsecventa. Dupa toate probabilitatile, Rusia nu desfasoara o activitate de spionaj in Romania – in orice caz, nu se stie ca partea rusa sau ucraineana sa sustina vreo grupare antiguvernamentala in Romania, in timp ce in Moldova serviciile romanesti promoveaza o astfel de activitate in mod deschis, exista chiar un lobby pro-romanesc.