Julia Gillard, prima femeie investita sef al guvernului in Australia

Julia Gillard, prima femeie investita sef al guvernului in Australia

Foto: Agerpres

Australia ar trebui sa devina republica dupa moartea Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, actuala suverana a statului, abolind astfel monarhia, sustine proaspatul premier australian, Julia Gillard, relateaza BBC News.

Gillard, de origine britanica, a declarat marti, cu numai cateva zile inainte de alegerile generale, ca moartea Reginei ar fi un "moment nimerit" pentru Australia de a renunta la a mai avea un monarh britanic ca sef de stat si sa devina republica.

Ideea afirmata de actualul premier australian, totodata lider al Partidului Laburist, a fost sustinuta si de predecesorul sau, Kevin Rudd.

Principalul adversar al Juliei Gillard, Tony Abbott, este in schimb un monarhist devotat.

Intr-un referendum organizat in 1999, australienii au votat impotriva trecerii la republica, dar lumea continua sa aiba idei impartite in aceasta privinta.

Cu toate acestea, chestiunea nu este considerata o prioritate nationala urgenta, iar Julia Gillard a indicat ca nu va fi o prioritate nici pentru guvernul sau laburist, atat timp cat Regina va continua sa domneasca, precizeaza jurnalistul BBC.

Desi sprijina ideea schimbarii regimului, in calitate de politician republican, Gillard admite ca exista "puternica afectiune" pentru suverana britanica, in varsta de 84 de ani, caruia "ii doreste o viata lunga si sanatoasa".

Ea insista totusi ca cel mai potrivit moment pentru tranzitia catre republica australiana ar fi cel al schimbarii monarhului, chiar daca acest lucru nu s-ar intampla "in urmatorii 10 ani sau mai mult".

Australia este monarhie constitutionala si parte a Commonwealth-ului din 1952.