O fosta femeie-soldat din armata israeliana a provocat un scandal urias la Ierusalim dupa ce a postat pe contul sau de Facebook imagini in care apare in fata unor detinuti palestinieni legati la ochi, transmite CNN. Femeia a fost identificata online ca "Eden din Ashdod".

Intr-una dintre fotografii, femeia imbracata in echipament militar este infatisata zambind, sezand langa un prizonier legat la ochi. In alta poza, ea sta in fata a trei detinuti palestinieni, unul dintre ei avand mainile legate in fata.

Fotografiile au fost scoase intre timp de pe pagina de Facebook a femeii, insa presa israeliana a scris ca ele au fost vizibile intr-un album intitulat "IDF - cea mai buna perioada din viata mea".

"Aceste fotografii sunt rusinoase; IDF nu scuza aceasta atitudine sub nico forma", a declarat un purtator de cuvant al armatei israeliene, capitanul Barak Raz, adaugand ca "vorbim despre o incalcare serioasa a codului etic al IDF".

Raz a afirmat ca daca femeia ar fi fost cadru activ astazi "fara indoiala ca ar fi fost trimisa in fata Curtii Martiale". Potrivit oficialului militar israelian, Eden a parasit armata in urma cu un an.

CNN precizeaza ca, din cauza ca Eden nu mai face parte din armata activa, nu este clar ce sanctiuni ar putea lua IDF impotriva ei.

Jawad Amawi, director pentru afaceri juridice in Ministerul palestinian al priizonierilor, a declarat ca "ea a facut asta in timp ce isi efectua serviciul militar, astfel incat, retrospectiv, ocupatia israeliana este responsabila pentru actiunile ei. Este o incalcare a legii internationale, categoric o violare a drepturilor omului". Oficialul palestinian a afirmat ca departamentul sau va incerca sa o actioneze in instanta pe israelianca.

Presa israeliana a relatat cateva dintre comentariile la fotografii. Unul dintre prietenii lui Eden a scris la o poza in care femeia zambea in fata prizonierilor legati la ochi ca "arata cu adevarat sexy pentru tine". Eden ar fi postat urmatorul raspuns: "Ma intreb daca si el (n.red. prizonierul) e pe Facebook - voi trebui sa-l identific intr-o poza".

UPDATE: Eden Aberjil a declarat pentru Radioul armatei ca "nu a gresit cu nimic" si ca prizonierii din fotografii au fost "bine tratati". Femeia, care are 26 de ani, a declarat ca a fost surprinsa de amploarea scandalului si ca a primit amenintari cu moartea dupa aparitia fotografiilor.

Imaginile cu detinuti palestinieni amintesc de scandalul de la Abu Ghraib din 2004. Mai multi membri ai Politiei Militare americane au fost fotografiati in timp ce abuzau prizonieri irakieni in inchisoarea din Bagdad.