The Moscow Post scrie marti ca, luand exemplul americanilor, serviciile speciale rusesti si-au instensificat lutpa impotriva spionilor straini. Dar, noteaza publicatia citata, daca CIA foloseste, in general, acuze inventate, dovezile FSB sunt absolut reale. Astfel, in ajun, la Moscova a fost retinut spionul roman Gabriel Grecu, care actiona in Rusia sub acoperire, ca diplomat.

Operatiunea a fost efectuat dupa toate regulile „filmelor de spionaj”. Unul dintre agentii implicati in operatiune a lasat in camera de bagaje dintr-un mare centru comercial din vestul Moscovei un pachet negru, continand documente cu date secrete de natura militara. Nu dupa mult tip, pachetul a fost luat de reprezentantul serviciilor speciale romane, Gabriel Grecu. Cateva minute mai tarziu, el era retinut. Asupra lui s-a descoperit aparatura specifica activitatilor de spionaj.

Potrivit unor informatii neoficiale, serviciile speciale ale Romaniei actioneaza in interesele NATO, adica ale SUA. Astfel, dupa ce in 2004 Romania a devenit membru al Aliantei Nord-Atlantice, ea a intrat sub incidenta acordului privind schimbul de informatii de spionaj intre tarile membre NATO. Expertii spun ca americanii folosesc de mult agenti ai altor state, pentru a-si proteja propria retea de spionaj.

Un fost agent rus, colonetul GRU in rezerva Vitali Shlykov, a catalogat episodul cu diplomatul roman drept o chestiune birocratica, scrie ziarul Gazeta. "FSB trebuie sa lucreze, iar romanii, daca fac spionaj, trebuie sa-si delimiteze activitatea. Unii au misiunea de a intreprinde ceva, altii au misiunea de a prinde spioni. Asta e tot", a explicat Shlykov. El a amintit ca Romania nu are interese militare in Rusia, dar nu a exclus posibilitatea ca serviciile romane sa actioneze in interesele unor terte tari.

Despre Gabriel Grecu nu sunt multe informatii, continua Gazeta. In declaratia de venituri, din mai 2009, se arata ca nu poseda active imobiliare (inclusiv in Romania), nici automobile, nici alte mijloace de transport care sa necesite a fi declarae. Conform declaratiei, Grecu nu are datorii, nici conturi bancare. Ca salariu, este trecuta suma de 20.000 de lei noi (185.000 ruble)