Jurnalistii sunt nemultumiti de faptul ca libertatea presei a fost deteriorata in ultimele sase luni, sub controlul exercitat de presedintele Viktor Yanukovych. In situatia in care autoritatile ucrainiene continua sa ignore recomandarile organizatiilor internationale ale jurnalistilor, grupul ucrainean de aparare a libertatii presei “Opriti cenzura!” va face apel catre jurnalistii din toata tara pentru a intra in greva, scrie Ria Novosti.

Jurnalistii au solicitat ajutorul comitetelor internationale de monitorizare a libertatii presei si a drepturilor omului, precum si a grupurilor de monitorizare de la PACE si OSCE, pentru a atrage atentia presedintelui Yanukovych, cu privire la „actuala deteriorare a libertatii presei” din Ucraina.

„Ne confruntam cu incercari sistematice de amenintare a libertatii presei, incercari de monopolizare a scenei mediatice ucrainiene initiate de autoritatile locale” potrivit unei declaratii comune realizate de posturile tv care sustin Occidentul si opozitia: Tvi, 5Kanal si Tchornomorska. Cateva sute de jurnalisti membri ai gruparii „Opriti cenzura!” au participat la un mars de protest impotriva represiunii exercitate de cenzura din mass-media ucraineana, mars ce a avut loc pe 6 iunie.

Presedintele ucrainean Viktor Yanukovych a declarat faptul ca nu ar accepta nicio restrictie asupra libertatii de expresie manifestate in tara sa. Acesta a promis ca „va face tot ceea ce ii va sta in putinta” pentru a preveni presiunile exercitate asupra persoanelor din media si a amenintat ca orice situatie de acest gen care va fi sesizata va avea „consecinte juridice”.