Politia din Madrid le-a interzis artistilor stradali(„statuile vii”, cantaretii, pictorii etc.) sa mai lucreze in centrul orasului pentru a proteja turistii care se opresc sa ii admire, de actiunile hotilor de buzunare, relateaza El Mundo.

Artistii stradali care lucreaza in zona centrala s-au plans de faptul ca de cateva saptamani, dar in special in luna august, politistii i-au impiedicat sa isi mai desfasoare activitatea. Acest fapt constituie „o incalcare grava a libertatii de creatie”.

Unul dintre acesti artisti urbani situati in locurile centrale ale capitalei Spaniei, dar care nu doreste sa isi dezvaluie identitatea, a explicat faptul ca anumiti agenti, „cu cele mai diverse si mai nesemnificative motive” au alungat artistii din zonele Callao, Postas si Plaza Mayor, incepand cu ora 12.

„Statuile vii” precum si ceilalti artisti urbani se plang de faptul ca politia nu le respecta munca si creatiile, care pot fi considerate un cadou artistic oferit turistilor. „Cu siguranta ca prezenta noastra este una interesanta pentru turisti. Locuitorilor, atunci cand le povestim despre modul in care suntem tratati, nu le vine sa creada si spun ca nu facem rau nimanui. Dimpotriva noi acordam trecatorilor un zambet si un gest de admiratie” a declarat „o statuie” veterana din Madrid.