Cea de-a 65-a aniversare de la capitularea Japoniei din anul 1945, care a pus capat luptelor celui De-al Doilea Razboi Mondial, a fost comemorata in aceasta duminica cu un mesaj adresat de primul ministru nipon, Naoto Kan, prin care si-a cerut scuze pentru prejudiciul cauzat de tara sa in timpul acestui razboi, in special in Asia, ne informeaza El Pais. ​

„Sentimentul nostru fata de cele intamplate este unul de regret” a precizat Kan intr-un discurs sustinut in fata a 6.000 de persoane aflate pe stadionul Budokan din Tokio, cu prilejul unei ceremonii de comemorare a celor 2,3 milioane de soldati si 800.000 de civili japonezi ucisi in acest conflict.

In fiecare an, cu ocazia aniversarii capitularii Japoniei, mii de persoane se reunesc la sanctuarul de la Yasuki, persoane printre care se numara si diversi politicieni, pentru a comemora eroii cazuti in acest razboi. Aceste evenimente sunt privite cu suspiciune de catre vecinii asiatici, in special de tari precum China si Coreea, colonizate de Japonia in acea perioada si care au suferit cel mai mult de pe urma brutalitatii interventiilor japoneze.