Comandantul fortelor aliate din Afganistan, generalul David Petraeus, a declarat ca nu considera "obligatoriu" termenul de iulie 2011 pentru retragerea trupelor americane, transmite AFP. Intr-un interviu NBC, Petraeus a declarat ca isi reserva dreptul ca a-i spune direct presedintelui Barack Obama daca data promisa de acesta este prea devreme.

Presedintele american a stabilit 2011 ca termen pentru inceperea retragerii trupelor americane, insa in acelasi timp a aprobat trimiterea a inca 30.000 de soldati in decembrie 2009.

Intrebat daca este posibil ca in iulie anul viitor sa stabileasca faptul ca nu este timpul potrivit pentru a incepe retragerea, Petraeus a raspuns: "Da, cu siguranta."

"Presedintele si cu mine am stat de vorba in Biroul Oval si s-a exprimat foarte clar ca ceea ce vrea de la mine este cel mai bun sfat militar," a precizat el, citat de AFP.

Comentariile vin in contextul in care sustinerea publica pentru razboi si pentru felul in care Obama il gestioneaza a scazut dramatic, dupa ce bilantul deceselor in randul soldatilor americani a atins un record lunar in iulie anul acesta.

"Presedintele a fost clar ... aceasta este data la care incepe procesul, care este conditionat de anumiti factori. Daca vor permite conditiile, vom face tranzitia catre fortele de securitate afgane si guvernului, si asta va permite o retragere responsabila a trupelor noastre," a declarat el.

Dar Petraeus a precizat ca progresul a inceput numai in aceasta primavara.

In cadrul aceluiasi interviu, Petraeus a declarat ca nu exclude o reconciliere cu liderii talibani.

"Asta nu inseamna ca Mullah Omar se va plimba pe strada principala din Kabul prea curand si va ridica mana si va jura pe constitutia Afganistanului," a spus Petraeus.

Insa exista "posibilitatea unei reintegrari care poate fi considerata reconciliere."