Doua posturi de televiziune siite din Liban au anulat vineri un program controversat despre Iisus Hristos, afirmand ca nu doresc sa agite conflictul religios din tara, transmite AP. Programul, care cuprinde 17 episoade, a fost produs in Iran.

Programul il descrie pe Iisus din perspectiva musulmana, afirmand ca El a fost un profet si un invatator, dar nu Fiul lui Dumnezeu.

AP precizeaza ca Al-Manar, un post de televiziune condus de gruparea Hezbollah, si National Broadcasting Network (NBN) au inceput sa difuzeze programul in aceasta saptamana, la debutul sarbatorii musulmane de Ramadan.

Politicieni si preoti crestini au protestat fata de difuzarea filmului, afirmand ca subiectul poate pune in pericol coexistenta nationala. Episcopul crestinilor maroniti, Bechara el-Rai, a declarat ca programul nu arata respect fata de "Iisus, biserica si crestinatate".

Imediat dupa declaratia lui el-Rai, conducerile Al-Manar si NBN au emis un comunicat in care precizau ca programul "arata personalitatea importanta a profetului lui Dumnezeu, Iisus, fiul Mariei, pacea fie cu el". Comunicatul sustine ca statia a decis sa nu mai difuzeze programul din respect pentru celelalte confesiuni din Liban.

AP a scris ca dezbaterea are o rezonanta speciala in Liban, o natiune araba de 4 milioane, care are o lunga istorie de lupte interconfesionale. Populatia tarii este impartita in 18 grupuri religioase, incluzand musulmanii suniti, musulmanii siiti, crestini, druzi etc.

Dupa ce Libanul si-a obtinut independenta in 1943, tara a fost dominata de crestini. Cererile de reforma solicitate de musulmani au dus la razboiul civil, desfasurat intre 1975-1990. Acordul din 1989 a pus capat razboiului civil, iar de-atunci tara este condusa de cele doua comunitati.

Sistemul politic din Liban reflecta si el aceasta impartire religioasa: presedintele este un crestin maronit, premierul trebuie sa fie un musulman sunit iar presedintele Parlamentului este un siit. Guvernul si Parlamentul sunt impartite in mod egal intre crestini si musulmani.