Presedintele ceh Vaclav Klaus va fi prima victima a masurilor de austeritate luate de Guvernul de la Praga, salariul sau urmand sa fie redus cu peste 16% in anul urmator, transmite AFP, citand oficiali si presa din Cehia. Reducerea salariului lui Klaus "este parte a unui proiect complex de a diminua salariile politicienilor", a declarat purtatorul de cuvant al Executivului, Martin Kupka.

Klaus castiga in prezent un salariu de 196.600 de coroane (7.900 de euro), care nu este supus taxelor. In plus el mai primeste circa 190.500 de coroane dintr-un fond de reprezentare destinat acoperirii cheltuielilor ce decurg din rolul sau de presedinte.

Potrivit proiectului de buget pentru 2011, salariul presedintelui va fi redus cu 5% si va fi supus taxelor. Banii din fondul de cheltuieli vor fi si ei taxati.

AFP scrie ca noul guvern conservator ceh, condus de Petr Necas, este un sustinator fidel al austeritatii fiscale. Executivul, instalat in functie la mijlocul lunii iulie, a anuntat ca reducerile bugetare vor fi o prioritate a politicii sale pentru a evita ca tara sa acumuleze datorii uriase.

Cabinetul de la Praga a anuntat miercuri ca a aprobat punctele centrale ale bugetului pe 2011, care include reducerea deficitului de cheltuieli publice la 4.6% din PIB, fata de 5.3%, cat se prognozeaza pentru 2010.