Germania are in vedere reducerea efectivelor armatei permanente a statului cu peste o treime, eliminand practic obligativitatea efectuarii stagiului militar, informeaza EarthTimes.org, care citeaza agentia de stiri DPA.

Cotidianul Sueddeutsche Zeitung a anuntat vineri, citand surse guvernamentale, ca ministrul german al Apararii, Karl-Theodor zu Guttenberg, va prezenta luna aceasta, intai in cadrul partidului si apoi in parlament, planul de reducere a intregului efectiv al armatei nationale, de la 250.000 la 165.000 de militari.

Planul de restructurare prevede introducerea unui "serviciu militar voluntar", care practic ar pune capat incorporarii tinerilor pentru satisfacerea stagiului militar, Germania fiind una dintre putinele tari europene in care acesta este inca obligatoriu.

Prin aceasta masura, guvernul german isi propune sa economiseasca 8,3 miliarde de euro din bugetul alocat Apararii pana in 2014.

Propunerea, care vine dupa luni de dezbateri aprinse, ar putea genera noi dispute in cadrul coalitiei de centru-dreapata aflata la putere, condusa de Angela Merkel.

Conservatorii din cele trei partide de guvernamant s-au opus pana acum ideii de abolire a serviciului militar obligatoriu, sustinand ca acesta este "un pilon al reconstructiei tarii dupa razboi si al securitatii nationale".