Comisia pentru Drepturile Omului din Sierra Leone a solicitat sa ii fie returnate diamantele "sangerii" pe care fostul presedinte liberian Charles Taylor i le-a oferit supermodelului Naomi Campbell, pentru a fi folosite in beneficiul victimelor razboiului civil, relateaza Daily Telegraph.

Comisia i-a scris si modelului britanic pentru a ii sugera sa faca o donatie personala fondului pentru victimele razboiului.

Politia din Africa de Sud investigheaza daca Naomi Campbell sau Jeremy Ratcliffe, directorul fundatiei pentru copii Nelson Mandela caruia modelul i-a dat diamantele in 1997, au comis o infractiune prin posesia diamantelor neslefuite, considerata ilegala.

Guvernul sud-african este cel in masura sa decida daca diamantele vor ajunge in Sierra Leone.

Ratcliffe a inmanat diamantele politiei saptamana trecuta, motivand ca le-a tinut intr-un seif timp de 13 ani pentru a proteja reputatia lui Campbell si a lui Mandela.

"Credem ca aceste pietre ar putea fi de folos oamenilor care sunt mandatati sa ajute. Vrem ca diamantele sa ne fi inmanate pentru a putea sa le vindem si sa punem banii in fondul national pentru victimele razboiului", a declarat vice-presedintele comisiei din Sierra Leone, precizand ca a luat legatura atat cu Tribunalul Special de la Haga cat si cu Ministerul pentru Afaceri Externe.

"Le-am scris si lui Mia Farrow si lui Naomi Campbell pentru a le oferi ocazia sa doneze pentru fond", a mai spus acesta.

Naomi Campbell a declarat miercurea trecuta in fata judecatorilor de la Haga ca a primit in 1997 un saculet in care se aflau cateva "pietre murdare", dupa o cina in Africa de Sud la care a participat si fostul presedinte liberian Taylor, despre care a aflat ulterior ca sunt diamante.

Campbell a fost citata sa depuna marturie in procesul in care Taylor este acuzat ca a primit "diamante ale razboiului" de la rebelii din Sierra Leone, in schimbul armelor pentru razboiul care a dus la moartea a 120.000 de oameni si la mutilarea a cateva mii.