"Ungaria, Romania si Bulgaria, trei dintre cele mai noi membre UE, mandatate de Bruxelles sa asigure frontierele estice ale Uniunii, si-au incalcat oarecum atributiile, hotarand sa deschisa portile fortaretei europene. Circa cinci milioane de moldoveni, macedoneni, sarbi, ucraineni si turci au sau vor avea posibilitatea de a dobandi un pasaport european, desi tarile lor nu fac parte din UE", noteaza Le Figaro in editia online.

  • Ungaria

Publicatia franceza aminteste de controversata lege a cetateniei adoptata recent in Ungaria. "Textul aprobat la 26 mai de parlamentul ungar, la initiativa premierului de dreapta Viktor Orban si cu sustinerea extremei-drepte, suna ca o razbunare. Sau ca o provocare. Ungaria nu si-a revenit niciodata cu adevarat din trauma provocata de Tratatul de la Trianon, prin care doua treimi din teritoriu si jumatate din populatie i-au fost amputate", noteaza Le Figaro.

Legea privind dubla cetatenie, care ii vizeaza pe cei aproape 3.5 milioane de etnici maghiari aflati in afara granitelor, va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2011. Aceasta va oferi celor circa 300.000 de sarbi de origine ungara din provincia autonoma Voivodina si altor 150.000 de ucraineni apartinand minoritatii maghiare "sansa spre El Dorado", sustine cotidianul francez.

"Insa legea contribuie totodata si la amplificarea discordiilor cu alte doua membre UE: 1.4 milioane de maghiari traiesc in Romania si alti 520.000 de unguri in Slovacia (10% din populatie)", noteaza sursa citata, care mentioneaza ca autoritatile slovace au ripostat dur la demersul Ungariei, parlamentul de la Bratislava adoptatand o lege care prevede ca oricine va opta pentru nationalitate maghiara va pierde in acelasi timp nationalitatea slovaca.

  • Romania

"Autoritatile romane sunt insa prudente si nu doresc sa puna paie pe foc. In primul rand, fiindca minoritatea maghiara din Transilvania mai viseaza cateodata cu voce tare la autonomia Tinutului Secuiesc, iar Bucurestiul ar fi grosolan sa critice Ungaria cand el trebuie sa faca acelasi lucru", comenteaza ziarul francez.

Le Figaro aminteste ca, in aprilie 2009, presedintele Traian Basescu a decis sa simplifice procedurile de acordare a cetateniei pentru moldovenii care doresc sa o obtina si care pot dovedi descendenta romana. "Legaturile de sange suntem obligati sa le sprijinim", ar fi spus presedintele roman pentru a-si justifica decizia.

Precizand ca doua treimi din moldoveni sunt romanofoni, Le Figaro evoca "istoria complicata a Republicii Moldova, o tara mica si foarte saraca", cu aproximativ 4 milioane de locuitori, unde "o treime din forta de munca a fost nevoita sa mearga in strainatate pentru a gasi de lucru, de multe ori ilegal". "Aceasta poarta de acces in UE ar putea avea astfel un efect pervers, si anume de a dezintegra acest stat fragil care se confrunta de mult timp cu o criza de identitate", considera jurnalistii publicatiei citate.

Aproximativ 120.000 de moldoveni detin deja pasaport romanesc, alti 800.000 au depus cereri pentru obtinerea acestuia, iar numarul lor pare sa creasca. Mai mult, Bucurestiul a deschis, pe cheltuiala UE, doua noi consulate in Republica Moldova, la Balti si Cahul, precizeaza Le Figaro.

  • Bulgaria

Si Bulgaria a facilitat procedurile de dobandire a cetateniei pentru cei circa 2.5 milioane de etnici bulgari care traiesc in afara granitelor. Acestia sunt imprastiati in Ucraina, Moldova, Albania, Grecia si, mai ales, in Macedonia si Turcia. Aproximativ 1.4 milioane de macedoneni (respectiv trei sferturi din populatie) ar putea beneficia de un pasaport european, spune Le Figaro. De altfel, in opinia unor istorici, Macedonia este una din etapele formarii natiunii bulgare, iar limba macedoneana - un dialect bulgar, relateaza publicatia.

Le Figaro ii mentioneaza si pe bulgarii islamizati (pomacii), o minoritate estimata la circa 900.000 de oameni inainte de caderea comunismului, dar care, pana la sfarsitul anilor 1980, a fost victima unei politici de asimilare fortata. Aproximativ 350.000 s-au refugiat in Turcia, iar acestia "n-ar mai fi nevoiti sa astepte o posibila accedere a Ankarei in UE pentru a obtine un pasaport european", sustine publicatia franceza.