Campania electorala pentru alegerile prezidentiale este deja in plina desfasurare in Moldova, desi in tara nu exista inca o lege privind votul universal. Ea poate apare in septembrie, dupa referendumul de rigoare. Dar toti inteleg: populatia va vota pentru recapatarea dreptului de a-si alege singura presedintele, nu prin intermediul deputatilor. La Chisinau, expertii sunt convinsi ca aproapiatul scrutin poate intoarce Moldova cu 180 de grade. Este exact aspectul abordat marti, la Moscova, de seful administratiei prezidentiale, Sergei Naryshkin si fostul presedinte al Moldovei, Vladimir Voronin, scrie Nezavisimaya gazeta.

Momentul vizitei a coincis cu noile pretentii formulate de MAE moldovean catre institutia similara a Rusiei. De aceasta data, scrie publicatia, Chisinaul s-a aratat indignat de comentariile biroului de presa al diplomatiei ruse, privind decorarea grupului Ilascu cu inalte distinctii de stat. Ceremonia a avut loc in urma cu o saptamana, iar MAE rus a dat acestui eveniment o apreciere negativa.

Acum a venit raspunsul de la Chisinau: Moscova are o abordare tendentioasa asupra evenimentelor dramatice din 1992. Presa de la Chisinau a tras concluzia: intre cele doua tari a izbucnit un razboi diplomatic.

Expertii moldoveni afirma ca declaratia MAE moldovean nu numai ca va raci si mai mult relatiile dintre Chisinau si Moscova, dar va reduce sansele de victorie in alegerile prezidentiale ale premierului Vladimir Filat, crede directorului centrului de analiza Adept, Igor Botan. In opinia lui, Filat ar putea miza daca nu pe sprijinul Kremlinului, macar pe neamestecul acestuia.

Dar declaratia MAE a incurcat lucrurile: premierul trebuie sa raspunda pentru o fapta a unui minister din subordine. Altfel spus, Voronin a venit in momentul potrivit la Moscova, si, este de presupus ca el a fost ascultat: nimeni nu pune la indoiala faptul ca in viitoarele alegeri comunistii vor primi cel mai mare numar de voturi.

Arcadie Barbarosie, directorul Institutului pentru politici sociale crede, pe de alta parte, ca la intalnirea de la Moscova a fost rostit numele celui pe care comunistii il vor desemna candidat pentru prezidentiale, avand in vedere ca lui Voronin Curtea constitutionala i-a interzis sa mai candideze.