Presedintele Shimon Peres a declarat miercuri ca vede discutiile dintre Israel si Autoritatea Palestiniana drept "posibile si oportune", transmite Novinite. Peres se afla in Bulgaria, unde s-a intalnit cu presedintele Georgi Parvanov. In cursul zilei de miercuri, liderul de la Ierusalim este asteptat sa soseasca la Bucuresti, in prima vizita a unui presedinte israelian in Romania de la crearea statului evreu.

Shimon PeresFoto: Agerpres

Shimon Peres a declarat ca tara sa nu doreste sa se intoarca in Gaza, adaugand ca blocada impotriva fasiei va fi ridicata daca locuitorii sunt pasnici si au intentii bune.

Peres a laudat rolul Bulgariei in procesul de pace din Orientul Mijlociu, afirmand ca recenta vizita la Sofia a liderului Autoritatii Palestinene, Mahmoud Abbas, "nu a fost o coincidenta".

Potrivit agentiei BGNES, Peres si-a exprimat recunostinta pentru faptul ca Bulgaria a refuzat sa deporteze cetatenii sai evrei in timpul celui De-al Doilea Razboi Mondial.

Presedintele Paravanov a exprimat sprijinul tarii sale in legatura cu negocierile directe dintre Israel si Palestina, afirmand ca Bulgaria este prietena cu ambele tabere.

Intr-un interviu acordat TVR, transmis marti seara, Shimon Peres a declarat ca Romania a dezvoltat o "relatie extraordinara" cu Israelul, care poate fi explicata inclusiv prin similaritatile ce exista intre istoriile celor doua state. Oficialul a salutat implicarea si contributia Romaniei la procesul de pace dintre Egipt si Israel, afirmand ca aceasta poate juca un rol in procesul de pace din Orientul Mijlociu, iar pozitiile "puternice" exprimate de presedintele Basescu fata de Israel sunt apreciate.

Seful statului israelian se va intalni la Bucuresti cu presedintele Traian Basescu si va lua parte la o ceremonie de comemorare a celor sase militari israelieni care si-au pierdut viata la 26 iulie in Bucegi, in urma prabusirii elicopterului CH-53 (Yasour) in care se aflau impreuna cu un militar roman.